Κανείς ποτέ δεν είπε ότι είναι απλή υπόθεση η ανατροφή των παιδιών. Προφανώς, είναι η πιο δύσκολη δουλειά που θα κάνει ποτέ ένας άνδρας/μια γυναίκα στη ζωή του. Η καθημερινότητα μιας μητέρας είναι εξαντλητική, βάναυση για τον ψυχισμό της ενίοτε, πολλές φορές διασκεδαστική, άλλες απολαυστική. Όπως σε αυτά τα σκίτσα.

Είναι απογοητευτικό να ωραιοποιούμε τη μητρότητα τόσο πολύ, είναι αποθαρρυντικό για κάθε γυναίκα το ερώτημα «πότε θα κάνεις παιδί» για δεκάδες λόγους (από το γεγονός ότι είναι αγένεια να ρωτάς κάποιον που ίσως αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας μέχρι το απολύτως θεμιτό δικαίωμα να μην θέλει να αποκτήσει παιδιά μια γυναίκα).

Η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα μια ρόδινη περίοδος για τη μέση γυναίκα που βλέπει το σώμα της να αλλάζει δραματικά και να δυσκολεύεται να καθίσει σε μια καρέκλα.

Η έννοια της μητρότητας έχει συνδεθεί και με την αυτοθυσία της μάνας που χάνει την κοριτσίστικη ανεμελιά και τον ελεύθερο της χρόνο για να μεγαλώσει το παιδί της.

Ενίοτε, η  δική μας κοινωνία έχει παγιωμένα στερεότυπα για το ρόλο της γυναίκας και της φορτώνει ενοχές αν δεν τα ικανοποιήσει. Μερικές φορές μπορείς να σπάσεις τα κοινωνικά στερεότυπα και να κάνεις τα πράγματα με τους δικούς σου όρους.

Τις περισσότερες, όχι. Ενα tagline ιδανικό να περιγράψει τη μητρότητα θα ήταν “είσαι καλή μαμά όπως και να έχει”.

Ναι, ακόμα και αν βαριέσαι στη σκέψη του ότι σε μια ώρα πρέπει να κάνεις μπάνιο το παιδί σου, αλλά το κάνεις ούτως ή άλλως. Ακόμα και αν έχει γεμίσει το καλάθι με τα άπλυτα, αλλά αναβάλεις το πλυντήριο για αύριο.

Ακόμα και αν δεν θήλασες, ακόμα και αν φώναξες στο παιδί σου παραπάνω από όσο θα ήθελες.

Είσαι σούπερ ηρωίδα και θα είσαι πάντα.

Αν περάσει στο mainstream ότι η μητρότητα δεν είναι ένα παραμυθένιο μέρος που μυρίζει μωρουδίλα και η ετερόφυλη προνομιούχα γυναίκα είναι πάντα χαμογελαστή, ευδιάθετη και ψύχραιμη, ίσως αλλάξει η σεξιστική, μισογυνική κοινωνία μας.

Δεν είμαστε υποχρεωμένες να αναπαράγουμε και το πρότυπο της μανούλας που είχε η μητέρα, η θεία, η γειτόνισσα, η μανικιουρίστα, η φαρμακοποιός και η μαία μας. Η μητρότητα δεν μεταμορφώνει ηθικά μια γυναίκα.