Αφού είσαι σε mood για animation, γιατί να μη δεις ελληνικό animation; Δηλαδή σοβαρά. Γιατί να μην πατήσεις play σε ταινίες κινουμένων σχεδίων που διακρίθηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, απέσπασαν βραβεία, αλλά και αγαπήθηκαν από το ιδιαίτερο κοινό του animation;

Σε άλλα νέα, μπορείς να περάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, που αναμένεται κάπως βροχερό, με ιστορίες που περνούν από λαϊκές γειτονιές, φτάνουν σε σκοτεινές παραλίες, αγγίζουν παιχνίδια που ζωντανεύουν και βυθίζονται στον περίπλοκο κόσμο των εφήβων, συνδυάζοντας εντυπωσιακές δημιουργικές τεχνικές, με μουσικές που ξεχωρίζουν, αποδίδοντας σενάρια με μοναδικό τρόπο.

Παρακάτω θα διαβάσεις τα καλύτερα ελληνικά κινούμενα σχέδια που μπορείς να δεις στο ERTFLIX.

“Από το μπαλκόνι”

Η μεσόκοπη κυρία Λίνα, εγκατεστημένη στο μπαλκόνι της, παρεμβαίνει σε οτιδήποτε συμβαίνει. Περαστικοί, αλλά και γείτονες από τα απέναντι διαμερίσματα νιώθουν το βλέμμα της καρφωμένο πάνω τους, ενώ η ίδια είναι έτοιμη να παρέμβει στα πάντα. Κάποιοι την αντιμετωπίζουν με απορία και θαυμασμό, όμως οι περισσότεροι νιώθουν ενοχλημένοι. Ώσπου, η Λίνα χάνει τον γιο της σε αυτοκινητικό δυστύχημα και δεν ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι. Όλοι διαπιστώνουν ότι, τώρα πια, τίποτα στη γειτονιά δεν είναι όπως παλιά. Πρόκειται για μια ταινία που έχει σαρώσει βραβεία. Από το ANIMASYROS International Animation Festival 2021 μέχρι το Φεστιβάλ Μηκρού Μήκους της Δράμας. 

Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης. Σενάριο: Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης. Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιώργος Νινιός, Ζωή Ρηγοπούλου, Γιάννης Οικονομίδης, Σπύρος Μαργαρίτη, Ιφιγένεια Στάικου, Βασίλης Παρασκευάς, Γιάννης Ρουμπούλιας, Γιάννης Ευθυμίου, Ελίνα Σουλτάνη

“LAND”

Ένα νησί και νύχτες που ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Εκεί, μέσα στη νύχτα συναντιούνται άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μέχρι που φτάνουμε σε ένα ιδιαίτερο συμβάν. Ένα νεαρό κορίτσι σώζεται ακούσια από έναν μεθυσμένο άντρα.

Σκηνοθεσία: Aντζέλικα Λένα, Θεοδώρα Πασκουινέλλι. Ηθοποιοί: Γιασμίν Μόμεν Μέα, Νίκος Σπυρέλης

“Αίνιγμα” (Aenigma)

Ένα 3D ρέκβιεμ για τη μορφή, τη γυναίκα- θεά, την αιώνια Εύα και την τέχνη. Το δεκάλεπτο υπερρεαλιστικό «Αίνιγμα» γεννήθηκε στις κινηματογραφικές «εκβολές» της ζωγραφικής και αποδεικνύει πως μια ταινία κατ’ εξοχήν εικαστική μπορεί να συγκινεί και να συναρπάζει. Από την εξιδανίκευση και την ιερή λατρεία, στην ηδονή και τη γονιμοποίηση, στη μεταμόρφωση και την αναπαραγωγή, στη φθορά και τη σήψη, στη βεβήλωση και τον βανδαλισμό, στην καταδίκη και την υποταγή, στην πτώση στο άχρονο σκοτάδι. Στο όνειρο της αναγέννησης.

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Αντώνης Ντούσιας, Άρης Φατούρος. Μουσική Σύνθεση, Σχεδιασμός Ήχου: Μάριος Αριστόπουλος

“Η ιστορία του κλεμμένου χρόνου”

Ένα παραμύθι για τον χρόνο και ένα διαφορετικό love story κινουμένων σχεδίων. Μία φορά κι έναν καιρό, ο χρόνος του κόσμου είχε πρόβλημα. Αλλά κανείς δεν το αντιλαμβανόταν, γιατί όλοι ήταν μέρος του κόσμου, του χρόνου και κατά συνέπεια, του προβλήματος.

Σενάριο, σκηνοθεσία, animation, μοντάζ: Σοφία Παπαχρήστου. Μουσική: Μάριος Στρόφαλης. Σκηνικά: Tόμας Μιούλερ

“Μαριονέτα”

Μια φορά και έναν καιρό, σε μια απομονωμένη καλύβα, στην κορυφή ενός χιονισμένου λόφου, ζούσε ένας παιχνιδοποιός, αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Η αγαπημένη του ασχολία ήταν το σκάκι. ‘Όταν χρειάστηκε αντίπαλο, αποφάσισε να κατασκευάσει ο ίδιος μια ξύλινη μαριονέτα. Πόσο καλός αντίπαλος μπορεί να είναι, όμως, μία άψυχη ξύλινη μαριονέτα; Εκτός κι αν… Ναι, πάτα το play.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μίνως Νικολακάκης. Μουσική: Μάριος Στρόφαλης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος. Πρωταγωνιστεί ο Μανώλης Μαυρομματάκης.

“Η συμμαθήτρια” (The Classmate)

Μια συμβολική ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα την ενηλικίωση. Η Μαρίνα εισέρχεται στον κόσμο της φαντασίας της και αντιμετωπίζει την συμμαθήτρια της, προβάλλοντας σε αυτήν τα διλλήματα και τις ανησυχίες της και παρατηρώντας την με κριτική ματιά. Το αποτέλεσμα της θυμίζει όλα όσα την ενοχλούν και συμβολίζει όλα όσα θέλει να αποκτήσει. Στο τέλος, η Μαρίνα αποδέχεται τον εαυτό της. Τον τελικό στόχο πριν μια ικανοποιητική ζωή. 

Σκηνοθεσία: Αναστασία Δημητρά-Γιώργος Γκάβαλος. Σενάριο: Αναστασία Δημητρά. Σχεδιασμός χαρακτήρα: Αννη Χατζηκόμνου. Animation: Αναστασία Δημητρά – Κ. Πουλόπουλος. Μοντάζ: Viewstudio. 3D graphics: Δ. Πατρίκιος Σχεδιασμός τίτλων: Άλκηστις Τσίκου. Ηθοποιός: Μαρίνα Χαραλαμποπούλου. Τεχνική: Pixalation και σκίτσο