Ένα μεγάλο «ουφ» μας ένωσε όλους τους Έλληνες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα το τελευταίο διάστημα. Όπως θα έχετε πιθανός διαβάσει, τα πράγματα στη Σαγκάη δεν πάνε και πολύ καλά, με τους κατοίκους να βιώνουν ένα πρωτόγνωρο λοκντάουν. Ένας Έλληνας που ζει εκεί, μάλιστα, μίλησε στο Provocateur για τις συνθήκες που επικρατούν.

Μετά το «μυστήριο στη Σαγκάη» που μας απασχόλησε τις προηγούμενες μέρες και την παγκόσμια ανησυχία με τις διάφορες εικόνες που κυκλοφορούν, ήρθε ο καιρός να ηρεμήσουμε, όσο μπορούμε τέλος πάντων με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει τις φήμες που θέλουν να συμβαίνουν διάφορα ωραία όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί ο καθηγητής Π. Γαλιατσάτος του πανεπιστημίου Hopkins με το «μήπως έχουν βρει κάτι και δεν μας το έχουν πει». Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έγιναν γνωστά, «τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας». Αυτό θέλαμε να ακούσουμε και αυτό ακούσαμε.

via GIPHY

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.