Η πανδημία φαίνεται να «τελειώνει» ή τέλος πάντων καλοκαιράκι έρχεται, ας είμαστε λίγο φαν της… κανονικότητας. Γελάει ο συντάκτης γράφοντας αυτές τις λεξούλες και δεν ξέρει γιατί. Σε κάθε περίπτωση, αίρεται από την 1η Ιουνίου η χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους. Σημαίνει αυτό ότι θα σταματήσουμε να τις βλέπουμε κρεμασμένες στους καθρέφτες των αυτοκινήτων

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους από την πρώτη ημέρα του Ιουνίου, επισημαίνοντας ωστόσο, κάποιες εξαιρέσεις. Σε άλλα νέα, μπορεί να μας αφήνεται το δικαίωμα να ξεχάσουμε δικαιολογημένα τη μάσκα στο σπίτι, χωρίς τύψεις, αλλά αυτό δεν θα ισχύει σε δομές υγείας, όπως νοσοκομεία, και μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκεί, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική. Λες και μπορούμε να μας φανταστούμε να μπαίνουμε στο μετρό, στις έξι το απόγευμα, χωρίς αυτή. Προχωράμε.

“Είμαστε πλέον στις 16 μέρες και έχει μεσολαβήσει και μία εβδομάδα πριν την 1η Μαΐου που ήτανε Πάσχα. Η δυναμική της πανδημίας τους θερινούς μήνες όπως είχαμε προβλέψει με βάση τις συμβουλές των ειδικών, είναι πολύ χαμηλή. Μετά από 16 μέρες και παρόλο που υπήρχε μία πλήρη απελευθέρωση, δηλαδή δεν υπήρξαν πιστοποιητικά και το μόνο μέτρο το οποίο υπήρχε, ήταν η μάσκα στους κλειστούς χώρους, άρα συνολικά η εστίαση, η διασκέδαση, όλοι οι χώροι μετάδοσης ήτανε ελεύθεροι βλέπουμε ότι συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία και των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών που συνδέονται κυρίως με την επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα, πλέον φαίνεται ότι αυτό το οποίο μας συμβούλεψαν και οι ειδικοί έχει βάση, ότι όλοι οι θερινοί μήνες δεν φαίνεται αν δεν αλλάξει κάτι να έχει δυνατότητα επανόδου η πανδημία”, τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

“Στην Επιτροπή θα συζητηθεί το σκέλος που είχαμε αφήσει ανοιχτό, που έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και θα περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων. Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Σε χώρους εξαιρέσεων όπως νοσοκομεία, χώροι που είναι ευάλωτα άτομα κλπ, αλλά από εκεί και πέρα αν χρειάζεται να είναι παραπάνω ή λιγότεροι οι χώροι αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθεί η Επιτροπή όπως αντίστοιχα είμαστε και αρκετά επιφυλακτικοί και έχουμε μιλήσει και με την Υπουργό Παιδείας την κυρία Κεραμέως στο κομμάτι των σχολείων. Γιατί τα σχολεία ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου άρα καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος που απομένει. Και υπάρχουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που εκεί πέρα θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα νεότερα, η πανδημία της Covid-19 στη χώρα μας βρίσκεται σε μια φάση ηπιότερης αποκλιμάκωσης, με τα νέα κρούσματα να παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 12% σε επίπεδο επτά ημερών. Παράλληλα, έχουν μειωθεί και οι νέες εισαγωγές, στις 111 την ημέρα, με τους νοσηλευόμενους συνολικά λόγω Covid-19 να είναι λίγο πάνω από 1.000.

Να αναφέρουμε κάπου εδώ πως την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί από την Επιτροπή το τι θα ισχύει σε σχολεία και πλοία σχετικά με τις μάσκες.