Ένας 66χρονος Ιρλανδός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με βραχυχρόνια αμνησία μετά από μια όμορφη απογευματινή περιπέτεια με τη σύζυγό του. Το ασυνήθιστο περιστατικό αναλύθηκε στο τεύχος Μαΐου του Irish Medical Journal, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι το σεξ (αυτή ήταν η περιπέτεια) μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους βραχυπρόθεσμη αμνησία, επίσημα γνωστή ως Transient Global Amnesia (TGA). Σας έχει συμβεί; Ελπίζουμε πως όχι.

Η ξακουστή (ίσως και όχι) Mayo Clinic ορίζει το TGA ως ένα «ξαφνικό, προσωρινό επεισόδιο απώλειας μνήμης που δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια πιο κοινή νευρολογική πάθηση, όπως η επιληψία ή το εγκεφαλικό επεισόδιο». Κοινώς, κάνεις ακροβατικά, προκαταρκτικά, σεξ και στο τέλος δεν θυμάσαι τίποτα.

Στην περίπτωση του Ιρλανδού, το ιατρικό περιοδικό αναφέρει ότι έχασε βραχυπρόθεσμα τη μνήμη του «μέσα σε 10 λεπτά από τη σεξουαλική επαφή». Μετά το σεξ, ο άνδρας παρατήρησε την ημερομηνία στο τηλέφωνό του και «ανησύχησε πως είχε ξεχάσει την επέτειο του γάμου του την προηγούμενη μέρα». Καμία επαφή με το ρομαντικό περιβάλλον με λίγα λόγια.

via GIPHY

Ωστόσο, ο άντρας είχε  γιορτάσει την ειδική περίσταση το προηγούμενο βράδυ, αλλά δεν το θυμόταν τίποτα από αυτή. «Ρωτούσε επανειλημμένα τη γυναίκα του και την κόρη του για τα γεγονότα εκείνου του πρωινού και της προηγούμενης ημέρας», έγραψε το περιοδικό. Η σπάνια πάθηση συνήθως επηρεάζει άτομα μεταξύ 50 και 70 ετών και την ικανότητά τους να ανακαλούν πρόσφατα γεγονότα που «απλά εξαφανίζονται».

Μερικοί άνθρωποι που παρουσιάζουν TGA μπορεί να μην θυμούνται πράγματα που συνέβησαν έως και ένα χρόνο πριν. Κακό, θα πούμε εμείς. Οι πάσχοντες συνήθως ανακτούν τη μνήμη τους μέσα σε λίγες ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, η μακροπρόθεσμη μνήμη του άνδρα παρέμεινε άθικτη και ήταν σε θέση να θυμηθεί το όνομά του, την ηλικία του και άλλα βασικά βιογραφικά του στοιχεία.

Ο Ιρλανδός είχε βιώσει προηγουμένως TGA το 2015, με αυτό το επεισόδιο να εμφανίζεται επίσης λίγο μετά τη σεξουαλική επαφή. Αργότερα, όπως και αυτή τη φορά, ανέκτησε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του. Αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα έπασχε από ένα άλλο επεισόδιο TGA, ο άνδρας πήγε στα επείγοντα, όπου μια νευρολογική εξέταση έκανε γνωστό ότι όλα είναι καλά. Η μνήμη του επανήλθε ξανά λίγο αργότερα.

Οι συντάκτες του άρθρου του Irish Medical Journal, που εργάζονται στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Limerick, είπαν ότι έως και το 10% των ατόμων που πάσχουν από TGA θα υποστούν ένα επόμενο επεισόδιο. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν επίσης ότι «η εμφάνιση του TGA έχει συνδεθεί με διάφορες δραστηριότητες, όπως σωματική δραστηριότητα, βύθιση σε κρύο ή ζεστό νερό, συναισθηματικό στρες, πόνο… και σεξουαλική επαφή». Αυτό μας έλειπε.