Τον Σεπτέμβρη οι τουρίστες γυρίζουν στις χώρες τους και με μαύρο δάκρυ αποχαιρετούν την Ελλάδα μέχρι το επόμενο, καυτό καλοκαίρι. Τι γίνεται στο ενδιάμεσο; Την «πληρώνουμε» εμείς, οι πολίτες αυτης της χώρας που επιθυμούμε να μπούμε σε ρυθμούς «κανονικότητας» με την πανδημία του κορονοϊού να πλανάται πάνω από το κεφάλι μας. Νομίζατε ότι γλιτώσατε επειδή κυκλοφορείτε ελεύθεροι και κανείς δεν ασχολείται πια με τον ιό που μας δυσκόλεψε τη ζωή; Αν ναι, τότε κάνετε μεγάλο λάθος.

Εκτός από την επιστροφή στο σχολείο, όπως φαίνεται θα έχουμε και επιστροφή σε κάποια καρέκλα του νοσοκομείου για την τέταρτη δόση. Μαζί με αυτή, θα έχουμε και μερικά μέτρα. Αχ, πόσο μας έλειψαν! Αυτό σκεφτόταν μάλλον ο Θάνος Πλεύρης όσο μιλούσε στο ΣΚΑΪ και έκανε γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης.

Όπως είπε, «θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».  Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

 
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, σχολίασε ότι υπάρχει μια ύφεση τονίζοντας ότι στους σκληρούς δείκτες βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή πληρότητα τις κλίνες ΜΕΘ και αντίστοιχα τα κρούσματα έχουν μια μειούμενη πορεία. «Αυτό μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δε θα μας πιέσει η πανδημία, ωστόσο όλη η επιστημονική κοινότητα λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, ακόμα και με την Όμικρον το φθινόπωρο θα έχουμε μια πίεση. Περιμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο ακόμα και με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού προ Covid, θα υπάρξει μια πίεση».

Ερωτηθείς αν θα επανέλθουν και τα περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «κάποια μέτρα μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δε βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα». 

Καλή Δευτέρα και καλή δουλίτσα να ευχηθούμε, μωρέ. Όλα καλά θα πάνε.