Είναι κοινό μυστικό: το κέντρο της Αθήνας αλλάζει. Προ 15έτιας ήρθε η ολική αναζωογόνηση του ιστορικού τριγώνου από τους πιο δραστήριους και δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης, ένα ετερόκλιτο μείγμα στο οποίο χωρούσαν οι πιο avant garde φοιτητικές παρέες, άνθρωποι των media και της επικοινωνίας, καλλιτέχνες και φυσικά μια γενιά επιχειρηματιών που έκαναν ουσιαστικό disrupt.

Σήμερα, και μετά από την αναμενόμενη ύφεση της όλης φάσης, βρισκόμαστε στο σημείο όπου το κέντρο και τα πέριξ του βρίσκονται σε μια φάση διεθνούς εξωστρέφειας. Το κέντρο γίνεται ο προορισμός για το city break της Ευρώπης.

Αυτή η συνθήκη γεννά την ανάγκη για διεθνή μητροπολιτικά τοπόσημα και ως τέτοιο φιλοδοξεί να καθιερωθεί στο χάρτη το ΕΜΣΤ, εκεί όπου την περασμένη Πέμπτη 16 Ιουνίου άνοιξαν ταυτόχρονα για το κοινό πέντε (!) νέες εκθέσεις, με προεξέχουσα τη «Statecraft. Διαμορφώνοντας το Κράτος».

Το όραμα της εξωστρέφειας όμως χρειάζεται πάντα δύο.

Από τη μια υπάρχει η ανάγκη για ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που δεν θα φοβάται να ανοίγεται προς την πόλη, να συνδιαλλέγεται μαζί της και να δημιουργούν από κοινού μια δημιουργική σπίθα που θα ξεπερνά τοίχους, αίθουσες και συλλογές και που θα δονεί αυτό συμβαίνει «εκεί έξω». Από την άλλη, χρειάζονται και εκείνη που θα δώσουν μορφή και σχήμα σε αυτό το όραμα.

Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά το ΕΜΣΤ γιόρτασε το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός του ανοίγματος των 5 εκθέσεων με ένα μεγάλο ανοιχτό πάρτι. Με την ενέργεια και τη ζωντάνια που έφερε το Bombay Samphire ως χορηγός και δημιούργησε από νωρίς το απόγευμα ένα άκρως εορταστικό κλίμα στο εμβληματικό κτήριο του ΕΜΣΤ στο Φιξ.

Μεταξύ μας, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει και διαφορετικά, καθώς το premium gin που ξεκλειδώνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και είναι πάντα δίπλα σε κάθε πειραματισμό και έκφραση.

Ήταν, άλλωστε, ιδέα και επιθυμία της δραστήριας καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Γρέγου αυτή η σημαντική μέρα για το ΕΜΣΤ να σηματοδοτήσει το ανανεωμένο, ανοικτό και εξωστρεφές πρόσωπο του Μουσείου και να γίνει η αφετηρία για μια νέα αισιόδοξη αρχή, την οποία όλη η πόλη θα αγκαλιάσει.

Και πώς θα συνέβαινε αυτό; Με ελεύθερη είσοδο για όλους και με λειτουργία των εκθέσεων σε ώρες που δεν είναι «ώρες μουσείου». Από τις 19:00 και μετά οι επισκέπτες ζωντάνεψαν τους εντυπωσιακούς χώρους του ΕΜΣΤ και περιηγήθηκαν με περιέργεια και ενδιαφέρον στις αχανείς αίθουσες της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων, ανακαλύπτοντας τη συναρπαστική σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Και από εκεί, βρέθηκαν στην τεράστια βεράντα του τελευταίου ορόφου, με την ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη, εκεί όπου με τη βοήθεια των δροσερών cocktails με premium gin Bombay Sapphire και του dj set από την ομάδα του Bios, στήθηκε, όπως αρμόζει, μια πραγματική γιορτή που κράτησε πολλές ώρες και θα μας μείνει αξέχαστη.

Η πόλη αποκτά τοπόσημα που τις αξίζουν που παίρνουν από την ιστορία της και το vibe της και επιστρέφουν πίσω με γενναιοδωρία φαντασία, δημιουργικότητα και μια διάθεση για πειραματισμό. Είτε μιλάμε για σύγχρονη τέχνη είτε για πάρτι είναι και τα τρία απαραίτητα.

Στο κάτω-κάτω, ποιος είπε ότι η καλλιτεχνική δημιουργία δεν μοιάζει με ένα πάρτι; Αν έχει μάλιστα και θέα στην Ακρόπολη, τότε ακόμα καλύτερα.