Λένε ότι κάθε μέρα μπορείς να μάθεις και κάτι νέο σε αυτή τη ζωή. To σημερινό, όχι και τόσο καλό νέο, μας έρχεται από την μακρινή Ταϊλάνδη όπου οι επιστήμονες έκαναν μια μάλλον δυσάρεστη ανακοίνωση. Όπως υποστηρίζουν, εντόπισαν το πρώτο πειστικό περιστατικό ανθρώπου που μολύνθηκε με κορονοϊό από γάτα, φορέα του ιού. «Νιάου!».

Σε προηγούμενες έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γάτες (είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε γι’ αυτές) μπορούν να μολύνουν άλλα ζώα, αλλά τώρα, η κτηνίατρος από την Ταϊλάνδη, είναι το ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει ο ιός και η μεταδοτικότητά του. «Έχεις γάτα σπίτι, ε; To κατάλαβα από τις τρίχες στην μπούζα σου».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νιγηριανός «Πρίγκιπας της Σόνγκλα» (πολύ αξιόπιστο μας φαίνεται) οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό λοιμοξιολογίας Emerging Infectious Diseases του CDC των ΗΠΑ, ανέφεραν ότι όλα ξεκίνησαν από έναν πατέρας και το γιο του. Οι δυο τους είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορoνοϊό, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε πτέρυγα απομόνωσης ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, πήραν μαζί τους τη γάτα τους η οποία πέρασε και αυτή από εξετάσεις στην κτηνιατρική κλινική. «Γούτσου-γούτσου το γατάκι».

Εκεί φταρνίστηκε στο πρόσωπο μιας κτηνιάτρου, η οποία, αν και φορούσε μάσκα και γάντια και έπλενε τα χέρια της σχολαστικά, μετά από μερικές μέρες εμφάνισε συμπτώματα Covid-19 (πυρετό, βήχα κλπ), χωρίς καμία στενή επαφή της να έχει μολυνθεί από κορονοϊό. Κάποιοι βέβαια εξακολουθούν να μην έχουν κολλήσει«Μην γραατζουνάς τον καναπέ!».

Ακολούθησε γενετική ανάλυση που έδειξε ότι τόσο η γάτα όσο και οι τρεις άνθρωποι (πατέρας, γιος και κτηνίατρος) είχαν μολυνθεί από την ίδια παραλλαγή του διαβολοϊού, η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή δεν είχε εξαπλωθεί στον τοπικό πληθυσμό. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι βρήκαν στοιχεία πως οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη από ιό SARS-CoV-2 στους ανθρώπους, όμως η πιθανότητα τέτοιας μετάδοσης είναι σχετικά ασυνήθης. «Άχου τη μωρέ, κοιμήθηκε πάνω μου».