Σήμερα από το πρωί σκεφτόμαστε τα χρόνια της άγνοιας και της αθωότητας. Τα χρόνια που η ξενέρα μας ερχόταν αν το τοστ της καντίνας του σχολείου δεν ήταν καλοψημένο και αν κανείς δεν ψηνόταν να παίξει μαζί μας με τις κάρτες Yu-Gi-Oh!. Ο δημιουργός της ομώνυμης σειράς βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη. Είναι λογικό να μας κατακλύζει μια εγωκεντρική νοσταλγία και θλίψη στο άκουσμα ενός θανάτου; Ίσως και όχι, αλλά αυτή είναι η κατάσταση.

Ο Kazuki Takahashi βρέθηκε νεκρός στα 60 του χρόνια, με το σώμα του να ανασύρεται ανοικτά των ακτών της Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία. Βρέθηκε με εξοπλισμό για κολύμβηση, αναπνευστήρα, μάσκα και πτερύγια. Ο αξιωματούχος της ακτοφυλακής δήλωσε στο CNN πως η έρευνα για το θάνατό του βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ο Takahashi δημιούργησε το σύμπαν του Yu-Gi-Oh! Το 1996. Αρχικά ξεκίνησε ως σειρά manga στις σελίδες του Weekly Shōnen Jump. Πρόκειται για μια ιαπωνική ανθολογία που φιλοξενεί και άλλες σειρές των παιδικών μας χρόνων, όπως το Dragon Ball και το Demon Slayer. Σε ένα αχρείαστο -καθώς όλοι θυμόμαστε- φρεσκάρισμα μνήμης, θα αναφέρουμε πως το Yu-Gi-Oh! Αφηγείται την ιστορία του Yugi Muto, ενός εφήβου που αφού λύσει έναν αιγυπτιακό γρίφο, θα εξαπολύσει ένα μυστηριώδες alter-ego, το οποίο επιλύει συγκρούσεις μέσα από διαφορετικά παιχνίδια. 

Ο Yu-Gi-Oh! Γνώρισε τόση επιτυχία που περιλάμβανε βιντεοπαιχνίδια, σειρές anime και το 2000 η δημοτικότητά του πίκαρε για τα καλά. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας το ενδιαφέρον για τις κάρτες αναζωπυρώθηκε. Λογικά, δεν θα ήταν λίγοι οι νοσταλγικοί Millennials που θα πέρασαν ώρες εγκλεισμού και καραντίνας, ψαχουλεύοντας κούτες με αντικείμενα της παιδικής τους ηλικίας. 

Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισε το Yu-Gi-Oh! ως το παιχνίδι καρτών με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, με πάνω από 25 δισεκατομμύρια καρτες να έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο από το 2011. Για το παιχνίδι έχουν διοργανωθεί μέχρι και τουρνουά, ένα εξ αυτών στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια. Ήταν το μεγαλύτερο τουρνουά εμπορικών παιχνιδιών που έχει ποτέ πραγματοιποιηθεί. 

https://t.co/h3OYazdofe

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Takahashi η ιαπωνική εταιρεία ψυχαγωγίας και βιντεοπαιχνιδιών Konami δεσμεύτηκε να συνεχίσει την κληρονομιά του franchise μαζί με τους «αμέτρητους», όπως έγραψε στην ιστοσελίδα της, «θαυμαστές», του δημιουργού τους. 

«Είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι που μάθαμε για τον ξαφνικό θάνατο του κ. Kazuki», έγραψε η Konami στο Twitter.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για το υπέροχο «Yu-Gi-Oh!» το σύμπαν που έχει δημιουργήσει και οι σκέψεις μας είναι με τους φίλους και την οικογένειά του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η Marvel Entertainment, παράλληλα, έγραψε ότι με λύπη πληροφορήθηκε τον θάνατο του «οραματιστή» δημιουργού manga, «ο οποίος κοσμούσε το σύμπαν της Marvel με την ευφάνταστη αφήγησή του νωρίτερα φέτος». Η εταιρεία συνόδευσε την ανάρτησή της με μια φωτογραφία του “Secret Reverse” του Takahashi, ένα μυθιστόρημα manga του 2022 που είδε τον Iron Man και τον Spider-Man να συνεργάζονται σε μια “τεχνολογική περιπέτεια με μια ορμή κινδύνου”.

Όσοι δεν βουτήξαμε σε αναμνήσεις κλεισμένες σε κούτες γεμάτες CD των 00s και κάρτες κατά τη διάρκεια των lockdowns, θα το κάνουμε τώρα. Αλήθεια.