Σε σταματάει ένας τυχαίος άνθρωπος στον δρόμο και σε ρωτάει “πες μια γνωστή αρχετυπική Ελληνίδα μάνα”, με το Μ κεφαλαίο. Τι θα πεις; Ναι, προφανώς δεν είναι στα καλά του, αλλά κάτι πρέπει να απαντήσεις. Τη Ντόρα Μπακογιάννη θα απαντήσεις, προβοκάτορα. Τη γυναίκα με τα σσσσοκολατάκια, την τυπική θερμή, φιλόξενη και τρυφερή μάνα, που έτρεχε εν μέσω της τραγωδίας στο Τσέρνομπιλ να βρει γάλα για τον γιο της. Τσέρνομπιλ με ‘τσ’ παχύ. 

Τη Δευτέρα, με αφορμή τις εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα, η Ντόρα Μπακογιάννη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Αταίριαστοι” στον ΣΚΑΪ. “Εγώ, στη δικιά μου ζωή, δεν έχω ζήσει χειρότερη πολιτική αστάθεια από αυτή που ζούμε τώρα”, δήλωσε η κα. Μπακογιάννη, συγκρίνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία με το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πώς; Πες μας εσύ.

Τέλος πάντων, η πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας, περιέγραψε την αγωνία και τις δραματικές στιγμές που έζησε όταν έγινε το πυρηνικό δυστύχημα και επηρέασε με κάποιον τρόπο και τη χώρα μας, όπως και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. “Εγώ είχα μωρό τον γιό μου όταν έγινε το Τσέρνομπιλ και θυμάμαι πώς έτρεχα να βρω γάλατα σε κονσέρβες για να μην πιει ο Κώστας φρέσκο γάλα”, τόνισε. Την κάνεις εικόνα τη σκηνή της Ελληνίδας μάνας; Εμείς την κάνουμε. Κανονικότατα. 

Κάπου εδώ βέβαια να αναφέρουμε πως νιώθουμε κάπως μπερδεμένοι. Θέλουμε να πούμε πως όταν έγινε το Τσέρνομπιλ, ο Κώστας Μπακογιάννης, γεννημένος το 1978, ήταν 8 ετών. Δηλαδή όχι μωρό. Βέβαια, ο γιος της Ελληνίδας μάνας είναι πάντα το “μωρό της”. Τι να πούμε. Προχωράμε.