Την ελεγχόμενη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας και κάπου εδώ, ο Γιώργος Παπανδρέου γελάει και λέει “εγώ σας τα λέω εδώ και τόσα χρόνια”. Και με το δίκιο του. Τα έλεγε.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετικό έγγραφο του υπουργού Καρλ Λάουτερμπαχ, (εύκολα σέντερ μπακ στην Ανατολική Γερμανία) η νομιμοποίηση της κάνναβης για μη ιατρική χρήση περιλαμβάνεται και στην προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Έχουμε και λέμε: σχεδιάζεται η αποποινικοποίηση της αγοράς και κατοχής έως 20 γραμμαρίων κάνναβης από την ηλικία των 18 ετών, ενώ θα επιτρέπεται η καλλιέργεια έως και δύο φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση. Να και οι γλάστρες…

Στη νομιμοποιημένη κάνναβη, η ποσότητα της μεθυστικής ουσίας THC δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% και αυτό γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να αποφευχθεί η εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με την κάνναβη. Σε άτομα ηλικίας 18-21 ετών θα επιτρέπεται ωστόσο η πώληση μόνο προϊόντων με περιεκτικότητα έως 10% διότι είναι μικρά ακόμα. Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, προγραμματίζει επίσης τη διοργάνωση ακόμη και υποχρεωτικών μαθημάτων πρόληψης για τους εφήβους κάτω των 18 ετών.

via GIPHY

Όσον αφορά τα σημεία πώλησης των προϊόντων κάνναβης, θα τεθούν ελάχιστες αποστάσεις από σχολεία και εγκαταστάσεις για παιδιά και εφήβους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η πώληση να γίνεται και από φαρμακεία, με στόχο να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια σε απομακρυσμένες περιοχές. 
Αλλά, για να μην μπερδεύεστε.

Το εμπόριο κάνναβης χωρίς ειδική άδεια παραμένει παράνομο, όπως και η διαφήμιση προϊόντων κάνναβης. Ωστόσο η φορολόγηση (πόσο μπροστά ήσουν ΓΑΠ;) θα γίνει πιθανότατα με τον ανώτατο δυνατό συντελεστή και η ζήτηση θα πρέπει να καλυφθεί αποκλειστικά με την εγχώρια παραγωγή, καθώς απαγορεύεται η εισαγωγή.