Πολύωρες βάρδιες, αφόρητοι συνάδελφοι, κακός μισθός, πολλές ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για τους οποίους μπορεί να σκέφτεσαι να παραιτηθείς από τη δουλειά σου. Η «Μεγάλη Παραίτηση» ήταν μάλλον η κορυφή του παγόβουνου, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κουράζονται και σταματούν να καλύπτονται από τη χαμηλά αμειβόμενη αλλά υψηλών απαιτήσεων εργασία τους.

Εάν σκέφτεσαι έντονα μια αλλαγή σταδιοδρομίας αυτή τη στιγμή, δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, περίπου το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σκέφτεται να παραιτηθεί τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες. Αυτό είναι δύο στους πέντε εργαζόμενους! Ευτυχώς, η πρόεδρος και συνιδρύτρια του recruitment agency Monday Talent, Gillian Williams, μοιράστηκε τις γνώσεις της για το πώς να προσεγγίσεις τα career switch-ups κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πριν κάνεις, λοιπόν, το άλμα και πεις «αντίο» στην τρέχουσα δουλειά σου, διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να σκεφτείς και πώς να προετοιμαστείς καλύτερα για την επόμενη επαγγελματική σου μετακίνηση.

Tι πρέπει να λάβεις υπόψη πριν παραιτηθείς από τη δουλειά σου φέτος

Η τρέχουσα αγορά εργασίας (και η οικονομία)

«Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα στιγμή για την αγορά εργασίας.», λέει η Williams, «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ αβέβαιη. Τίποτα δεν είναι πλέον φυσιολογικό». Όταν ψάχνεις για την επόμενη δουλειά σου, η Williams συμβουλεύει να αναζητήσεις ευκαιρίες πέρα από αυτές που έχουν ήδη αναρτηθεί στο LinkedIn. Ενώ οι διαδικτυακές υπηρεσίες απασχόλησης είναι πολύτιμες, πολλές θέσεις εργασίας στις οποίες μπορεί να ταιριάζεις τέλεια συχνά ξεφεύγουν από το ραντάρ τους. «Μην βασίζεστε σε ένα μόνο τρόπο προσέγγισης του κυνηγιού εργασίας», λέει η Williams. «Επικοινωνήστε και χρησιμοποιήστε τα δίκτυα σας, το οικογενειακό σας δίκτυο, το προσωπικό σας δίκτυο, ρωτώντας την οικογένεια και τους φίλους εάν προσλαμβάνουν ή αν γνωρίζουν κάποια ενδιαφέρουσα θέση».

Ενώ μπορεί να είσαι έτοιμη να στείλεις την επιστολή παραίτησής σου αυτή την εβδομάδα (ή ακόμα και σήμερα το απόγευμα!), είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μπορεί να κολλήσεις σε μια διαδικασία συνέντευξης για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν πάρεις τελικά τη θέση και ξεκινήσεις στη νέα δουλειά. «Βλέπουμε πολλά εκτεταμένα χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες πρόσληψης», λέει η Williams για το τρέχον κλίμα.

Η διαδικασία πρόσληψης

Μια πιο χρονοβόρα διαδικασία πρόσληψης σημαίνει μεγαλύτερη περίοδο αναμονής για τον επόμενο μισθό σου. Η οικονομική προετοιμασία για αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα μείνεις στη δουλειά σου για λίγο περισσότερο από όσο θα προτιμούσες, αλλά είναι κάτι που πρέπει να έχεις κατά νου πριν αδειάσεις το γραφείο σου.

Διάβασε τη συνέχεια στο The Notebook.