Το “Les Papillons noirs” είναι μια ιστορία συναντήσεων. Ο Αλμπέρ, ένας άρρωστος συνταξιούχος, αποφασίζει να προσλάβει έναν συγγραφέα για να γράψει τα απομνημονεύματά του πριν αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο. Αλλά, η εκπληκτική ιστορία αγάπης που μοιράστηκε ο  Αλμπέρ με τη Σολάνζ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 αποδεικνύεται ότι είναι η ομολογία ενός ζευγαριού κατά συρροή δολοφόνων. Ένα ανατριχιαστικό γαλλικό θρίλερ με τον βραβευμένο με Σεζάρ Νιλς Αρεστρούπ και τον Νικολά Ντουβοσέλ. Καστ βγαλμένο από το υλικό των ονείρων κάθε σκηνοθέτη. Λες και οι ρόλοι γράφτηκαν πάνω τους, κοστουμάκι.

O  Αντριάν (Νικολά Ντουβοσέλ), ένας διάσημος Γάλλος συγγραφέας με το ψευδώνυμο Mody μπλέκει άσχημα. Πρώην εθισμένος, αλκοολικός που άρχισε να πίνει ξανά όταν συναντά τον άνθρωπο που θα του κλέψει τη ζωή για να κάνει best seller. Αυτήν την ιστορία αγάπης και βίας την οικειοποιείται από έναν ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος ζει μόνος του και δεν έχει παιδιά. Θέλει η κληρονομιά του να γίνει η ιστορία της ζωής του. Αλλά, ο άνθρωπος είναι serial killer. Ο ηλικιωμένος κυριούλης παρουσιάζει μια φρικτή ιστορία ενός ζευγαριού κατά συρροή δολοφόνων. Το πρώτο τους έγκλημα ήταν ένα ατύχημα. 

Ο παθιασμένος έρωτάς τους γίνεται τραγικός όταν ένας φόνος, που διαπράχθηκε σε κατάσταση αυτοάμυνας, δίνει στον Αλμπέρ τη γεύση του αίματος. Ακολουθούν δύο δεκαετίες δολοφονικών καλοκαιριών αποδράσεων, γυρισμένες με τον ακατέργαστο αισθησιασμό μιας vintage b movie. Είναι ένας φόρος τιμής των δημιουργών στο ιταλικό είδος giallo. Μετά από το αιματηρό “περιστατικό” στην παραλία, ο Αλμπέρ και η Σολάνζ είχαν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία. Αυτό του λέει στο πρώτο επεισόδιο/ πρώτη συνάντηση. Ο συγγραφέας είναι προφανώς πολύ δύσπιστος στην αρχή, αλλά στη συνέχεια ανακαλύπτει ότι τα ονόματα και οι ημερομηνίες που του λέει ο Άλμπερτ ταιριάζουν με ειδήσεις για ανεξιχνίαστες υποθέσεις δολοφονίας. 

O Αντριάν έρχεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι αυτό το μυθιστόρημα έχει τα πάντα για να είναι αριστούργημα (αίμα και σπέρμα, ναι), οπότε γιατί να μην το κάνει δικό του; Μικρό spoiler: τι θα συμβεί όταν ο συγγραφέας ανακαλύψει ότι ο Άλμπερτ δεν τον επέλεξε τυχαία; Συχνά ο πρωταγωνιστής δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ της μυθοπλασίας και της πραγματικής ζωής. Δεύτερο spoiler: η επόμενη γενιά θα υποστεί τις συνέπειες των αμαρτιών του πατέρα τους. 

Ο Αλμπέρ πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και θέλει να αφήσει την ιστορία του πριν πεθάνει. Δεν τον ενδιαφέρει να γράψει την ιστορία της ζωής του από την παιδική του ηλικία, αλλά, από τη στιγμή που γνώρισε την αγάπη της ζωής του, τη Σολάνζ. Αυτός δεχόταν bullying ως παιδί. Όπως κι εκείνη. Η μητέρα της Solange ήταν σεξεργάτρια και είχε αποκτήσει την κόρη της αφού πέρασε μια νύχτα με έναν Γερμανό στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κακός συνδυασμός. Οι σωστοί άνθρωποι που βρίσκουν ο ένας τον άλλον την κατάλληλη στιγμή από την ανάποδη. Ο Άλμπερτ χρειάζεται τη Σολάνζ και είναι πρόθυμος να σκοτώσει για εκείνη. Θέλω να σημειώνετε όλα τα στοιχεία που σας δίνω για να λύσετε το μυστήριο. 

Η σειρά των έξι επεισοδίων απεικονίζει με ακρίβεια αυτόν τον ακατάσχετο εθισμό στη βία. Η ζωή του Αλμπέρ είναι γεμάτη ιστορίες ζήλιας, σεξ, βίας, πάθους και συνενοχής. Στα πρώτα επεισόδια παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ιστορίες. Η σχέση μεταξύ του συγγραφέα και του γέρου, τον ατιμώρητο έρωτα ενός ζευγαριού δολοφόνων και μια έρευνα που διεξάγεται από έναν μυστηριώδη αστυνομικό. Οι τρεις αφηγήσεις συνδέονται μεταξύ τους. Πρέπει να δείξετε υπομονή. Δεν βάλαμε την υπόθεση σε χύτρα ταχύτυτας. Στο τέλος των έξι επεισοδίων, μπορεί να υπάρχει η αίσθηση ότι όλα δεν είναι τελείως δεμένα με ικανοποιητικό τρόπο. Εντάξει, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Τα 70s όμως μας τα έδωσαν εντελώς ρεαλιστικά. Ανάμεσα στις δολοφονίες γεμάτες οργή που αφηγείται ο Άλμπερτ, την αναζήτηση του Καρέλ για εκδίκηση και την πραγματική μανία που βρίσκεται αδρανής στη Σολάνζ, οι πρωταγωνιστές της σειράς  αγωνίζονται ενάντια  σε μια λανθάνουσα βαρβαρότητα που τους κάνει διφορούμενους και ως εκ τούτου συναρπαστικούς. Πατινάρω σε πάγο με τόσα hints. 

Θέλω ωστόσο όταν δείτε τα επεισόδια να σκεφτείτε το εξής: Το ρόλο και των άλλων χαρακτήρων στο σενάριο και την πλοκή. Η Νόρα είναι ερευνήτρια στην επιγενετική, η ίδια εξηγεί ότι είναι μια μελέτη για το πώς οι εμπειρίες και το περιβάλλον ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν γενεαλογικά τις μελλοντικές του γενιές. Αν ψάχνετε μια ποιοτική σειρά και όχι κάτι για να μπιντζάρετε, εδώ είστε. Μαύρες Πεταλούδες θα το βρείτε στα ελληνικά στο Netflix. Ο,τι καλύτερο θα δείτε μέσα σε ένα ΣΚ

Υγ: δεν έχουμε δει πιο ωραία πρωταγωνίστρια σε σειρά του Netflix και το  βιβλίο που έγραψε στη σειρά ο χαρακτήρας του Αντριάν έχει εκδοθεί και θα πωλείται ως έχει στα βιβλιοπωλεία, ως παράγωγο προϊόν.