Έρχεται ο αλγόριθμος του Netflix και μου στήνει παγίδες. Μου πετάει άβολα bingeable ριάλιτι (μάλλον scripted, με σενάριο και σκηνοθετικές οδηγίες δηλαδή) την ώρα της αδυναμίας μου. Και δεν μπορώ να σταματήσω να παρακολουθώ τα επεισόδια ενός ριάλιτι γνωριμιών. Στην τελευταία σεζόν του Love is Blind είδαμε ανθρώπους με ανεπεξέργαστα τραύματα, ανεπεξέργαστο θυμό και ματαιώσεις από προηγούμενες σχέσεις (με μπόλικη ματαιοδοξία) να μπαίνουν σε ένα ριάλιτι που τους υπόσχεται να βρουν σύντροφο και να παντρευτούν μέσα σε ένα μήνα και κάτι. Τo Love is Blind θέλει να δείξει ότι σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι κάνουν swipe δεξιά και αριστερά στις φωτογραφίες για να βγουν ένα ραντεβού, ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ερωτευτούν με βάση τα πάντα εκτός από την εμφάνιση. Γι αυτό το λόγο οι συμμετέχοντες μοιάζουν να έχουν καταπιεί φίλτρα του Instagram.

 Μάλλον όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουμε ψυχοθεραπεία κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά,  ίσως οι συμμετέχοντες σε αυτό το ριάλιτι να το χρειάζονται άμεσα. Σήμερα καλό θα ήταν να αρχίσουν. Μπορεί και χθες. Γιατί αυτό το καστ, όχι απλά δεν είναι έτοιμο για γάμο, είναι ο ορισμός των τοξικών συντρόφων. Είδαμε συμμετέχοντα να έχει κολλύριο για να κατασκευάσει τα ψεύτικα δάκρυα του μετά από μια απόρριψη.

https://twitter.com/hashtag/LoveIsBlind?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Κανείς δεν θα αγόραζε ποτέ ένα αυτοκίνητο ή δεν θα ενοικίαζε ένα διαμέρισμα χωρίς να το δει και να το “τεστάρει”, πόσο μάλλον να παντρευτεί κάποιον που δεν είχε δει ποτέ. Οι άνθρωποι είναι ικανοί να βρουν αγάπη στην τηλεόραση; Δεν θέλω να είμαι καχύποπτη αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Πιστεύω ότι οι τηλεοπτικές παραγωγές ριάλιτι χρησιμοποιούν ευάλωτους συμμετέχοντες. Γιατί; Δύο από τους παίκτες στο παιχνίδι της 3ης σεζόν, ο Bartise Bowden ο Cole Barnett ήταν μόλις 25 ετών τη στιγμή των γυρισμάτων και συνειδητά ή παραγωγή τους μάτσαρε με συντρόφους δυο γυναίκες στα 30 τους που ήθελαν την ολοκλήρωση τους μέσα από το κόνσεπτ “γάμος και παιδί”, φυσικά η σχέση τους κατέληξε προβληματική.

https://twitter.com/KimKardashian/status/1592707054157774848?ref_src=twsrc%5Etfw

Υπήρχε ασυμφωνία χαρακτήρων γιατί οι δυο συγκεκριμένοι αυτοί παίκτες ήταν ανώριμοι, τόσο ανώριμοι που βλέπουμε μύγες να αιωρούνται γύρω από την τουαλέτα τους επειδή ξέχασαν να τραβήξουν το καζανάκι. Ο Cole επί παραδείγματι βαθμολογούσε τις άλλες γυναίκες (το σώμα τους) και το μοιραζόταν αυτό με την “αρραβωνιαστικιά” του, τονίζοντας της ότι δεν είναι “δεκάρι” Κάποια στιγμή, την ρωτά αν είναι διπολική, όχι ως γνήσια ερώτηση για την ψυχική της υγεία αλλά μάλλον ως προσβολή.Ο Bartese έλεγε στο ταίρι του ότι δεν έλκεται σεξουαλικά και προτιμά άλλες γυναίκες. Παρόλο που ντύθηκε γαμπρός και πήγε και στην οικογένεια της να ζητήσει το χέρι της. Αυτές οι δυσλειτουργικές σχέσεις υπάρχουν για να καθησυχάσουν το κοινό στο σπίτι ότι θα ήμασταν αρκετά έξυπνοι για να χωρίσουμε από αυτές τις σχέσεις.Ή και όχι. 

Αν σας αρέσει να εντοπίζετε red flags σε σχέσεις, βρήκατε το χρυσωρυχείο. Το τελεσίγραφο του γάμου της Love is Blind είναι κάπως γελοίο. Αλλά αυτή τη σεζόν σχεδόν είχαμε ενοχές που βλέπαμε τις νύφες να τις παρατάνε οι υποτιθέμενοι γαμπροί στα σκαλιά της εκκλησίας. Ακόμη και αν πληρώνονται (που ναι πληρώνονται οι παίκτες) είναι σκληρό trash για να κρατάει τους συνδρομητές του η πλατφόρμα. Μια συμμετέχουσα θέλει οι άνθρωποι να τη βλέπουν ως κάτι περισσότερο από μια σέξι μπαλαρίνα  και κάθε τρία λεπτά αναφέρει ότι είναι μπαλαρίνα.

Το Love is Blind φυσικά και πουλάει τον εαυτό του ως κοινωνικό πείραμα για να δούμε αν οι άνθρωποι μπορούν να αγαπήσουν κάποιον που δεν έχουν δει ποτέ. Όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα ριάλιτι, πρέπει να ληφθεί υπόψη πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι παραγωγοί στις αποφάσεις των διαγωνιζομένων και πόσο βασισμένες στο μοντάζ είναι αυτές οι εκπομπές. Σε αυτή την 3η σεζόν οι διαγωνιζόμενοι του ριάλιτι ξέρουν τι να περιμένουν από τη διαδικασία και πώς να παίξουν το παιχνίδι για να αποκτήσουν μέτρια τηλεοπτική φήμη  και ίσως εκατομμύρια followers στο Instagram (ειδικά όταν τουιτάρει η Κιμ Καρντάσιαν ότι είναι το αγαπημένο της ριάλιτι σόου).Βέβαια, η φήμη και οι οικονομικές ανταμοιβές επιπέδου Bachelor δεν είναι πιθανές.

Η αγάπη μπορεί να είναι τυφλή αλλά στο τέλος από τα τόσα ριάλιτι του Netflix θα «τυφλωθούμε» κι εμείς.