Και εκεί που χαζεύαμε στο Instagram για να ανοίξει το μάτι μας, είδαμε στο complex κάτι που πραγματικά μας ανησύχησε. Το έχει και με μεγάλα γράμματα έτσι, για να μας αγχώσει περισσότερο. Το Netflix, λοιπόν, θα αρχίσει να σε χρεώνει κάθε φορά που θα θες να μοιραστείς τον κωδικό σου σε πολλαπλούς χρήστες. Η πλατφόρμα έχει ήδη αρχίσει τις χρεώσεις σε χρήστες στην Κεντρική και τη νότια Αμερική ενώ έχει επιβεβαιώσει τα σενάρια ότι θα κάνει τις αλλαγές παγκοσμίως στο πρώτο μισό του 2023. Καλά θα πάει αυτό.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο The Hollywood: «Οι νέοι μας όροι περιορίζουν τη χρήση του Netflix σε ένα σπίτι και αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για μέλη που μοιράζονταν τον λογαριασμό τους». Ο CEO του Netflix, Greg Peters, σχολίασε πως «στόχος της πρωτοβουλίας είναι να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα στο καθημερινό μοίρασμα κωδικών και η μετάβαση να είναι εύκολη και απλή». Με λίγα λόγια ήρθε η ώρα να πληρώσεις συνδρομή. Εντάξει, κάποτε θα γινόταν και αυτό, σε καπιταλιστικό σύστημα ζούμε.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by COMPLEX (@complex)

Σύμφωνα με την εταιρεία πάνω από 100 εκατ. νοικοκυριά μοιράζονται έναν κωδικό, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Στόχος δεν είναι να παγώσει άμεσα το μοίρασμα των κωδικών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να κατέληγε τελικά σε απώλεια πελατών προκαλώντας τον εκνευρισμό του κοινού. Αντ’ αυτού, το επικρατέστερο σενάριο θέλει την πλατφόρμα να επιβάλει μια μικρή, επιπλέον χρέωση για τους παραπάνω λογαριασμούς, για όσους δηλαδή χρησιμοποιούν τον κωδικό εκτός της δηλωμένης αρχικής διεύθυνσης σπιτιού.

Σε πρώτη φάση όλοι οι συνδρομητές θα ενημερωθούν μέσω email, εφόσον διαπιστωθεί πως ο κωδικός τους χρησιμοποιείται και από άλλα άτομα/νοικοκυριά. Από εκεί και πέρα θα προστεθεί μια επιπλέον επιβάρυνση για έως δύο επιπλέον άτομα. Ωστόσο, η τιμή δεν θα είναι ίδια, αλλά θα αλλάζει σε κάθε χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η αύξηση θα κυμαίνεται στα 2 με 3 δολάρια, για παράδειγμα στα 2,13 δολάρια το μήνα στο Περού και στα 2,92 δολάρια στη Χιλή.

Η εταιρεία θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά για να βεβαιωθεί πως δεν θα κατηγορήσει για κατάχρηση από μέλη μιας οικογένειας που, για παράδειγμα, μπορεί να ζουν προσωρινά σε άλλη τοποθεσία. Αν γίνουν λάθη, μπορεί να χαθούν τελικά πελάτες, αντί να προστεθούν επιπλέον έσοδα.