Όλα καλά, μην ανησυχείτε. Θα κρατήσει τις αποστάσεις του αυτός ο τεράστιος διαστημικός βράχος από τη Γη, οπότε μην αρχίσετε να παίρνετε τηλέφωνο τους αγαπημένους σας ανθρώπους λέγοντας “σ’αγαπάω” και “σου ζητώ συγνώμη για όλα, είχα παράλληλη σχέση με τη θεία σου”. Θα το μετανιώσετε, θα το μετανιώσετε επειδή θα επιζήσετε. Και όχι μόνο θα επιζήσετε, θα έχετε και την ευκαιρία να βγείτε στο και μπαλκόνι να χειροκροτήσετε όσο ο αστεροειδής 2005 ΥΥ128 θα κάνει τη βόλτα του. Ξέρετε τώρα, το ίδιο κάνατε την περίοδο της βαριάς καραντίνας για τους υγειονομικούς. Πολύ τους βοήθησε το χειροκρότημα, να’ταν κι άλλο. 

Ας μιλήσουμε όμως για τον στεροειδή. Λάθος, τον αστεροειδή, όπως καταλαβαίνετε είμαστε ειδικοί στα θέματα αστρονομίας, πού να δείτε στα ζώδια. Ο 2005 ΥΥ128, διαμέτρου 580 έως 1.300 μέτρων, θα περάσει απόψε (στις 02:46 της Πέμπτης) σε απόσταση ασφαλείας 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, δηλαδή περίπου 12 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης. Εκτιμάται ότι πρόκειται για την κοντινότερη προσέγγιση του εδώ και τέσσερις αιώνες, σύμφωνα με το MySpace.com. Λάθος, το space.com.

https://t.co/ocjetQM9X4

Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το 2005 από Αμερικανούς αστρονόμους, οι οποίοι κατά τα τελευταία 17 χρόνια έχουν μελετήσει την τροχιά του με υψηλή ακρίβεια, αν και υπάρχει μια αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθός του. Ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, χαρακτηρισμός που δίνεται σε διαστημικούς βράχους τουλάχιστον 140 μέτρων που πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 0,05 αστρονομικών μονάδων (μια τέτοια μονάδα είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου ή περίπου 150 εκατ. χλμ.). Μην πλησιάσεις άλλο, σ’έφαγα!

Η αμερικανική (NASA) και άλλες διαστημικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι έχουν ανιχνεύσει τουλάχιστον το 95% των αστεροειδών διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου που πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατ. χλμ. Μέχρι σήμερα κανένας δεν συνιστά απειλή για το προβλέψιμο μέλλον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τροχιών τους.

Αυτά. Άντε, πίσω στις δουλειές σας τώρα.