“Παντού Ελλάδα”, θα μπορούσε να πει κάποιος και αυτή τη φορά να μην τον κατηγορήσει κανείς για γραφικότητα. Και το λέμε αυτό γιατί, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, με τη συμμετοχή της αστρονόμου δρ. Ευανθίας Χατζημινάογλου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου και του, επίσης, αστροφυσικού Ανδρέα Ευσταθίου, πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, προχώρησαν σε μία πρωτοποριακή θεωρία.

Πριν προχωρήσουμε στην είδηση, να πούμε (για ακόμη μια φορά) ότι τίποτα δεν μας κάνει να νιώθουμε τόσο ασήμαντοι και μικροσκοπικοί από τις ειδήσεις/πληροφορίες για το διάστημα. Και είναι λογικό, το άγνωστο είναι κάτι που ιντριγκάρει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Συνεχίζουμε.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ενδείξεις από τις παρατηρήσεις γαλαξιών πως μέσα στις μαύρες τρύπες «κρύβεται» άφθονη σκοτεινή ενέργεια, που τροφοδοτεί τη συνεχή επέκταση του σύμπαντος. Η σκοτεινή ενέργεια, αντί να είναι διάχυτη στον χωροχρόνο, όπως οι περισσότεροι φυσικοί έχουν υποθέσει, οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή δημιουργείται και παραμένει μέσα στις μαύρες τρύπες.

Θα χρειαστούν πάντως περισσότερες παρατηρήσεις και μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, καθώς ήδη άλλοι επιστήμονες δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από τον καινοφανή ισχυρισμό, που έρχεται να αναπροσδιορίσει το τι είναι μια μαύρη τρύπα.

Οι αστροφυσικοί από εννέα χώρες, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά αστροφυσικής «The Astrophysical Journal» και «The Astrophysical Journal Letters», υποστηρίζουν ότι έχουν πια βάσιμες ενδείξεις για μια «κοσμολογική σύνδεση» ανάμεσα στις μαύρες τρύπες και στη μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια και κατ’ επέκταση για τη σχέση ανάμεσα στις μαύρες τρύπες και στο επεκτεινόμενο σύμπαν. Μήπως μέσα εκεί κρύβεται ο κακός του Star Wars;

via GIPHY

«Έχουμε την πρώτη προτεινόμενη αστροφυσική πηγή για τη σκοτεινή ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ντάνκαν Φάραχ του Πανεπιστημίου της Χαβάης. «Προτείνουμε ότι οι μαύρες τρύπες, τα απομεινάρια της έκρηξης άστρων, αποτελούν την αστροφυσική προέλευση της σκοτεινής ενέργειας».
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μαύρες τρύπες αυξάνουν τη μάζα τους στο πέρασμα δισεκατομμυρίων ετών σε βαθμό που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τις σχετικές θεωρίες και αντιτείνουν ότι στην πραγματικότητα στον πυρήνα τους κρύβουν σκοτεινή ενέργεια.

Η νέα έρευνα εστίασε σε μαύρες τρύπες αρχαίων και ήσυχων γαλαξιών, όπου δεν υπάρχει πια πολύ αστρικό υλικό για να «καταπιούν». Υπολογίστηκε ότι σε αυτούς τους σχετικά αδρανείς γαλαξίες, οι μαύρες τρύπες έχουν μάζες επτά έως 20 φορές μεγαλύτερες από ό,τι ήταν πριν εννέα δισεκατομμύρια χρόνια, πράγμα που -όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές- μαρτυράει ότι κάποια άλλη μη εξωγενής διαδικασία τις τροφοδοτεί: κατά την εκτίμηση τους, πρόκειται για μια ενδογενή σκοτεινή ενέργεια.