Με την όλη “άνθιση” του ChatGPT έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν και όλοι εκείνοι οι τύποι που ωρύονται πως θα χάσουμε τις δουλειές μας και πως θα αχρηστευτεί όλη η ανθρωπότητα. ΟΚ, λίγο υπερβολικό, δεν νομίζετε; Πιθανότατα είμαστε εξαιρετικά μακριά και από το ίδιο το ενδεχόμενο. Ωστόσο, μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπιστώνει πως υπάρχει ένα επάγγελμα που κινδυνεύει λίγο παραπάνω από τις νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό είναι το επάγγελμα του λογιστή, που σύμφωνα με άλλη έρευνα, είναι το πιο βαρετό επάγγελμα στον κόσμο όλο. 

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ίδιο ισχύει και με τους μαθηματικούς, τους διερμηνείς, τους συγγραφείς και γενικότερα κάπου στο 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Αυτό που γίνεται σαφές από την έκθεση είναι πως οι εφαρμογή που έχουν ενσωματώσει το GPT ανταποκρίνονται καλύτερα σε εργασίες, όπως η μετάφραση, η ταξινόμηση, η δημιουργική γραφή και η δημιουργία κώδικα υπολογιστή. 

Επίσης, άλλα επαγγέλματα που θεωρούνται “εκτεθειμένα” είναι οι ειδικοί δημοσίων σχέσεων, οι δικαστικοί ρεπόρτερ, καθώς και όσοι ειδικεύονται στην τεχνολογία Blockchain. 

Ποια είναι τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν λιγότερο; 

Υπάρχουν και θέσεις που δεν κινδυνεύουν άμεσα και που τέλος πάντων θα επηρεαστούν λιγότερο. Εργαζόμενοι όπως οι μάγειρες, οι μηχανικοί μοτοσικλετών και οι εργαζόμενοι σε εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου δύσκολα θα αντικατασταθούν από ΑΙ. Τουλάχιστον άμεσα. 

Να αναφέρουμε κάπου εδώ πως οι ερευνητές δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι οι θέσεις εργασίας. Ο Ματ Μπιν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα, δήλωσε: “Στην έκθεση δεν υπάρχει επίσης ακριβής πρόβλεψη σχετικά με το τι θα αλλάξει και πότε στο εργασιακό περιβάλλον”. Με λίγα λόγια, δεν ξέρουμε αν αξίζει να “αγχωθούμε”. 

Ο Μπιν επισήμανε πως η πραγματική πρόκληση αφορά τις εταιρείες, τα σχολεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι μελλοντικά θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν. 

Σε κάθε περίπτωση, άλλες πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί ουσιαστικά να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα από τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο-εργαζόμενο.

Σε ένα πείραμα τους Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης που επικεντρώθηκε σε επαγγελματίες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι ερευνητές χωρίστηκαν στις εξής δυο ομάδες: από τη μια εργαζόμενοι στο εμπόριο, στον τομέρα Από τη μία εργαζόμενοι στο εμπόριο, στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού εργάστηκαν χωρίς τη βοήθεια του ChatGPT και από την άλλη το χρησιμοποιήσαν. Και οι δύο ομάδες έπρεπε να παραδώσουν μία συγκεκριμένη γραπτή εργασία με το ίδιο θέμα.

Εν τέλει όσοι είχαν πρόσβαση στο ChatGPT ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους 10 λεπτά γρηγορότερα. Οι εξωτερικοί αναγνώστες που αξιολόγησαν την ποιότητα αυτών των εργασιών είπαν ότι οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα πήγαν καλύτερα από την άλλη ομάδα.

Πηγή: Wall Street Journal 

Διάβασε ακόμα στο Provocateur: