Ένας Αιγύπτιος δικηγόρος ζητά την απαγόρευση του Netflix στη χώρα του. Οι Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή μιας μαύρης ηθοποιού ως Κλεοπάτρας, της τελευταίας ενεργού μονάρχη του Πτολεμαϊκού Βασιλείου της Αιγύπτου. Ο Μαχμούντ Αλ Σεμάρι υπέβαλε τη νομική αγωγή στον εισαγγελέα της Αιγύπτου μετά την πρόσφατη κυκλοφορία ενός τρέιλερ για τη σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 10 Μαΐου. Με την κατάθεσή του ζήτησε όχι μόνο να ληφθούν νομικά μέτρα κατά των δημιουργών της σειράς, αλλά και να κλείσει το Netflix στην Αίγυπτο.

https://t.co/zhJjaUkxyc

Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η Κλεοπάτρα δεν είχε Αφρικανούς προγόνους και ότι η επιλογή μιας μαύρης ηθοποιού στον ρόλο είναι παράδειγμα αφροκεντρισμού και ιστορικής εξαπάτησης.Η διαμάχη για το ντοκιμαντέρ του Netflix απεικονίζει τη συνεχιζόμενη συζήτηση στην ψυχαγωγία σχετικά με την πολιτιστική αναπαράσταση και την ιστορική ακρίβεια. Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε στην αιγυπτιακή πόλη Αλεξάνδρεια το 69 π.Χ. και έγινε η τελευταία βασίλισσα μιας ελληνόφωνης δυναστείας που ιδρύθηκε από τον Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πτολεμαίο. 

Η Βρετανίδα ηθοποιός Adele James, η οποία είναι μιγάσδα, επιλέχθηκε ως η ιστορική βασίλισσα στο “African Queens: Queen Cleopatra”, που θα προβληθεί στο Netflix τον Μάιο. Η ηθοποιός μοιράστηκε ρατσιστικά και υβριστικά μηνύματα που έλαβε στο Twitter. Εκείνη απάντησε λέγοντας: “Αν δεν σας αρέσει το casting, μην παρακολουθήσετε το docu series”. Η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ εκτελεί χρέη εκτελεστικής παραγωγού της σειράς και την ακούμε στο τρέιλερ του Netflix να υποστηρίζει τα εξής: “Δεν βλέπουμε ή ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, καθώς και για την κόρη μου και απλώς για την κοινότητά μου να είναι σε θέση να γνωρίζει αυτές τις ιστορίες, επειδή υπάρχουν πάρα πολλές”.

Όταν ρωτήθηκε για την Κλεοπάτρα σε σχέση με την επερχόμενη σειρά του Netflix, η Κάθριν Μπαρντ- καθηγήτρια αρχαιολογίας και κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης- δήλωσε στο Newsweek ότι “δεν ξέρουμε τι χρώμα ήταν το δέρμα της Κλεοπάτρας και αν δεν βρεθεί η μούμια της (πράγμα απίθανο) και δεν μπορέσει να αναλυθεί το DNA της, δεν θα μάθουμε ποτέ”.Η ταυτότητα της μητέρας της Κλεοπάτρας δεν είναι γνωστή και οι ιστορικοί λένε ότι είναι πιθανό η ίδια ή οποιαδήποτε άλλη γυναίκα πρόγονος να ήταν ιθαγενής Αιγύπτια ή από κάπου αλλού στην Αφρική.