Τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής σόκαραν πολλούς, στεναχώρησαν αρκετούς και χαροποίησαν ακόμα περισσότερους. Τις τελευταίες μέρες τα feed μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει από μακροσκελείς τοποθετήσεις με τα προσωπικά συμπεράσματα χρηστών από τα εκλογικά αποτελέσματα. Τι οδήγησε σε αυτή “θριαμβευτική” νίκη της Νέας Δημοκρατίας; Ή μήπως το κλειδί βρίσκεται απλώς στην ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αναμονή του δεύτερου γύρου των εκλογών, βρήκαμε εννιά χάρτες που δείχνουν πώς ψηφίζουμε τα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Κάτι σαν σύντομη, κατανοητή απεικόνιση της πολιτικής εικόνας και των επιλογών στην Ελλάδα. Από τον δικομματισμό που χαρακτήρισε τις δεκαετίες του 1970, 1980 και 1990 μέχρι την οικονομική κρίση του ’10, οι ανατροπές στις κομματικές επιλογές των Ελλήνων μόνο λίγες δεν είναι. 

Μερικοί θα επιλέξουν να το δουν και ως ελπιδοφόρα απόδειξη πως τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ούτε καν οι “ολοκληρωτικές νίκες”. Δεν τους αδικούμε. 

Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω θα δείτε εννιά χάρτες που λίγο-πολύ δείχνουν τον τρόπο που ψηφίζουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια: 

2007

2009

2012 Α’

2012 Β’

2015 Α’

2015 Β’

2019

2023 Α’

Πηγή: koutipandoras.gr