Μη στρατιωτικό υποβρύχιο στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα χάθηκε την Κυριακή στον Βόρειο Ατλαντικό, ενώ ταξίδευε προς τα συντρίμμια του Τιτανικού. Έχει λιγότερο από 90 ώρες οξυγόνου στο σκάφος. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αγωνίζονται για να βρουν ένα τουριστικό υποβρύχιο που χάθηκε με πέντε άτομα κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης για την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού. Η επαφή με το υποβρύχιο Titan χάθηκε 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή. Το υποβρύχιο, το οποίο αποτελεί μέρος μιας περιοδείας του OceanGate Expeditions που προσφέρει στους επιβάτες μια μοναδική εμπειρία για να εξερευνήσουν τα συντρίμμια του Τιτανικού, χάθηκε την Κυριακή αφού έχασε την επαφή με το ερευνητικό σκάφος Polar Prince.

https://twitter.com/USCGNortheast?ref_src=twsrc%5Etfw

Το Titan είναι ένα υποβρύχιο έρευνας που μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, συνήθως έναν πιλότο και τέσσερις «ειδικούς της αποστολής» που μπορεί να περιλαμβάνουν αρχαιολόγους, θαλάσσιους βιολόγους ή οποιονδήποτε μπορεί να αντέξει οικονομικά την εμπειρία ως τουρίστας. Χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Έλον Μασκ για την επικοινωνία, αν και δεν είναι σαφές εάν ήταν η αιτία της απώλειας επαφής.

Διαθέτει εμφιαλωμένη παροχή οξυγόνου 96 ωρών, σύμφωνα με τον David Concannon, σύμβουλο του ταξιδιωτικού χειριστή OceanGate, η οποία θεωρητικά θα διαρκούσε μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, αυτό το όριο θα επηρεαστεί από τον ρυθμό αναπνοής όσων βρίσκονται στο σκάφος, ειδικά εάν υπάρχουν τουρίστες στο σκάφος με περιορισμένη εμπειρία κατάδυσης.

https://twitter.com/tomcostellonbc?ref_src=twsrc%5Etfw

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι έχει συμβεί, αλλά οι ειδικοί έχουν προτείνει πολλά πιθανά σενάρια, από το να μπλέχτηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού, μέχρι μια διακοπή ρεύματος ή ένα πρόβλημα με το σύστημα επικοινωνίας του υποβρυχίου. Σε περίπτωση μπερδέματος ή διακοπής ρεύματος ή επικοινωνίας, ο Τιτάνας θα είναι εξοπλισμένος με βάρη πτώσης, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δημιουργώντας αρκετή άνωση για να το βγάλουν στην επιφάνεια. Ο Τιτάν έχει μια σειρά από σήματα, φωτισμό, ανακλαστήρες και άλλο εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει μία φορά στην επιφάνεια για να τραβήξει την προσοχή.

https://t.co/JmH8e47zuI

Η έρευνα διεξάγεται περίπου 900 μίλια ανατολικά της χερσονήσου Cape Cod σε βάθος νερού περίπου 3.900 μέτρων (12.800 πόδια), σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Ο Τιτάνας ξεκίνησε το ταξίδι του το πρωί της Κυριακής και το σκάφος υποστήριξής του – ο Polar Prince – έχασε την επαφή μαζί του περίπου μία ώρα και 45 λεπτά αργότερα. Ο Τιτάνας (Titan) είχε κάνει περισσότερες από 50 δοκιμαστικές καταδύσεις,  ισοδύναμου βάθους του Τιτανικού, σε βαθιά νερά ανοιχτά στις Μπαχάμες, είπε η εταιρεία.Κατά τη διάρκεια της αποστολής του 2022, η OceanGate ανέφερε ότι το υποβρύχιο είχε πρόβλημα με την μπαταρία κατά την πρώτη του κατάδυση και έπρεπε να συνδεθεί χειροκίνητα στην ανυψωτική του πλατφόρμα, σύμφωνα με μια δικαστική κατάθεση του Νοεμβρίου. Η OceanGate εξόπλισε τον Τιτάνα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και εξοπλισμό σόναρ πολλαπλών ακτίνων. Η χαρτογράφηση της αποσύνθεσης του ναυαγίου μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν την τύχη άλλων ναυαγίων βαθέων υδάτων.

https://t.co/6jSmc8jiHw

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Action Aviation Hamish Harding ήταν μεταξύ των πέντε ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο, μαζί με τον εξέχοντα Πακιστανό επιχειρηματία, Shahzada Dawood, και τον γιο του, Suleman.Ο πατέρας και ο γιος, και οι δύο Βρετανοί πολίτες, ανήκουν σε μια από τις πιο εξέχουσες οικογένειες του Πακιστάν, σύμφωνα με το Associated Press. Η εταιρεία τους επενδύει στη γεωργία, τις βιομηχανίες και τον τομέα της υγείας, ενώ ο Shahzada Dawood είναι επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου SETI που εδρεύει στην Καλιφόρνια, το οποίο αναζητά εξωγήινη νοημοσύνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. Τα άλλα δύο άτομα που επέβαιναν στο πλοίο δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Οι αποστολές, οι οποίες κοστίζουν 250.000 δολάρια ανά άτομο, ξεκινούν από το St John’s της Νέας Γης, προτού κατευθυνθούν περίπου 400 μίλια στον Ατλαντικό μέχρι το σημείο των συντριμμιών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του OceanGate.Ο Χάρντινγκ κατέχει τρία ρεκόρ Γκίνες, τον Μάρτιο του 2021, μαζί με τον εξερευνητή των ωκεανών Βίκτορ Βέσκοβο βούτηξαν στο χαμηλότερο βάθος της τάφρου των Μαριανών. Τον Ιούνιο του 2022, πήγε στο διάστημα με τον πύραυλο New Shepard της Blue Origin.

Το πρωί της Τρίτης, ο αντιναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ John Mauger είπε ότι η περιοχή έρευνας είχε επεκταθεί σε βαθύτερα νερά μετά από μια νύχτα έρευνας που τελικά αποδείχθηκε ανεπιτυχής.Ο Mike Mulroy, πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είπε στο BBC ότι τα εξειδικευμένα απομακρυσμένα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα είναι πιθανότατα τα μόνα σκάφη που θα μπορούν να συνδεθούν με το υποβρύχιο και να το σύρουν στην επιφάνεια.