Τι πράγμα κι αυτό με το μουνί! Ενώ είναι το ωραιότερο πράγμα του κόσμου (εντάξει, ένα από τα τρία-τέσσερα ωραιότερα πράγματα του κόσμου), φορτώνεται κάθε τρεις και λίγο αρνητικά σημαινόμενα. Και μάλιστα σε πολιτικό ή κοινωνικό επίπεδο, όπου θα περίμενε κανείς ολίγη περισσότερη ευαισθησία. Ολίγη περισσότερη σκέψη και ορθή κρίση εκτός από ορθή στύση. Αλλά πού τέτοιο καλό…


 Το στόρι ξεκίνησε πριν από μια πενταετία ακριβώς. Από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τις συνακόλουθες διαδηλώσεις, όταν δεκάδες χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας: “Μπάτσοι μουνιά, μουνιά, σκοτώνετε παιδιά”! Ναι, ναι, έτσι ακριβώς όπως το γράφω κι όπως το διαβάζετε. Με ρυθμό μάλιστα αγωνιστικό και πολυάριθμες επαναλήψεις -για το εμπεδώσουν υποθέτω τόσο οι ένστολοι όσο και τα αιδοία. 


Τόσες πολλές φορές ειπώθηκε το σύνθημα εκείνες τις μέρες, ώστε κάποια στιγμή δεν άντεξαν οι υγιώς σκεπτόμενες φεμινίστριες. Στρώθηκαν στη δουλειά κι έφτιαξαν μιαν αφίσα που κολλήθηκε σε όλα τα Εξάρχεια, από το Πολυτεχνείο ως τη Νομική και πάνω κάτω ρώταγε: “μα είσαστε με τα καλά σας; Τί σας έφταιξαν τα μουνιά και τα ταυτίζετε με τους αδτυνομικούς; Δεν περνάει καθόλου απ’ το μυαλό σας ότι είναι εντελώς διαφορετικές ιστορίες; Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι βρίζετε με τον χειρότερο τρόπο τις γυναίκες;”.


Πάνω κάτω αυτά ρώταγαν. Απαντήσεις δεν ξέρω έλαβαν, αλλά το φαινόμενο παρότι καταλάγιασε δεν εξαφανίσθηκε. Κάθε τρεις και λίγο δώσε μουνιά και πάρε μουνιά ο “χώρος” λες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο για βριστεί σε αυτή τη ζωή. Βλέπε και το γκραφίτι σε τράπεζα του Ζωγράφου που αντίκρισα πρόσφατα και μου τράβηξε την προσοχή. Στον έναν τοίχο έγραφε “Κάψτε εδώ” και στον άλλο τοίχο έγραφε “Μουνιά”. Το οποίον θα με συγχωρέσετε, αλλά δεν μπορώ να το κατανοήσω. Ιδίως από ανθρώπους που ευαγγελίζονται την κοινωνική ανατροπή και στην συνακόλουθη πορεία προς ένα φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας. Κι εκεί τί θα τα κάνουν τα μουνιά, δηλαδή; Θα τα ταπώσουν;


 Τα σκεφτόμουν όλα τα ανωτέρω όταν είδα ένα ακόμη γκραφίτι και ξεκαρδίστηκα. Στα σχολεία των Αμπελοκήπων είναι γραμμένο, πλάι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και πάει ως εξής: “Γάβροι μουνόζουμα”. Γκραφίτι που υποθέτω ότι γράφτηκε για να τους προσβάλει τους Ολυμπιακούς. Ότι δεν είστε μόνο… πείξιοι και δείξιοι, αλλά είστε και κάτι πολύ χειρότερο ακόμη. Προσωπικά πάντως, θα με πείραζε πολύ να είμαι Γάβρος. Αλλά δεν θα με πείραζε και τόσο να είμαι μουνόζουμο. Ούτε θα με πείραζε ούτε θα με χάλαγε!