Το να κριτικάρεις ιερείς που βγαίνουν στα κανάλια, είναι να σαν να «κλέβεις εκκλησία». Οι περισσότεροι δεν επιλέγονται τυχαία. Είναι εκεί για τον εμπρηστικό τους χαρακτήρα, τις ακραίες τους δηλώσεις, είναι εκεί για να δώσουν σόου. Και τις περισσότερες φορές δικαιώνουν τους παρουσιαστές και τους αρχισυντάκτες που τους επέλεξαν για να ανεβάσουν τα νούμερα τηλεθέασης και να κατακλυστούν τα social media και τα sites από τα αποσπάσματα!

Αντίθετα με τα όσα έχει διδάξει ο Ιησούς, οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας φροντίζουν να επικοινωνήσουν το μίσος και την τοξικότητα, δείχνοντας μηδενική ενσυναίσθηση, κατανόηση ή ανοχή προς οτιδήποτε ξένο προς εκείνους, έχοντας αυτοβούλως αναχθεί σε υπερασπιστές της «φύσης».

Η παρουσία τους δεν συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο, αφού οι ίδιοι επιλέγουν να απευθύνονται στο φανατικό κοινό τους, προσφέροντάς τους αμφιλεγόμενα επιχειρήματα. Όπως έκανε για παράδειγμα ο πατέρας Στυλιανός Καρπαθίου, καλεσμένος στην εκπομπή Super Κατερίνα του Alpha.

 «”Φυσιολογικό” είναι αυτό που θέλουμε!»

Στην αρχική του τοποθέτηση ο ιερέας χαρακτήρισε τους γκέι «μη φυσιολογικούς». Αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα το υποστήριξε στηριζόμενος σε έργα ηλικίας… 2.500 χρόνων περίπου, που έγραψαν ο Πλάτωνας και ο Ξενοφώντας. Λες και οι κοινωνίες έμειναν ακόμη εκεί, λες και αν ζούσαν οι ίδιοι τώρα θα είχαν την ίδια άποψη, λες και τότε δεν υπήρχε ομοφυλοφιλία. Αν δεν υπήρχε, δεν θα αναφερόταν σε αυτήν, προφανώς. Δεν είναι όμως αυτό το πιο απίθανο!

Ο ίδιος ιερέας είχε εξάγει και συμπεράσματα για τις ομοφυλικές σχέσεις. Όχι, δεν πάτησε σε κάποιο έργο χιλιάδων ετών πριν, ούτε φυσικά σε κάποια τελευταία επιστημονική έρευνα. Συμπέρανε από μόνος του, ως ειδικός κανείς δεν ξέρει ποιου πράγματος πως οι γκέι  «Δηλώνουν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι αλλά είναι μέσα στη θλίψη. Δηλώνουν αγάπη αλλά είναι μέσα στο μίσος».

Στην ερώτηση της παρουσιάστριας, «αν ένα παιδί σας ήταν ομοφυλόφιλο τι θα κάνατε;» ο ιερέας απάντησε, «δεν είναι επιλογή, ούτε προσανατολισμός. Αν θέλετε να περάσετε τις ιδέες σας είναι διαστροφικές».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «διαστροφικό» τον δημοσιογράφο, Γιάννη Πουλόπουλο, ο οποίος έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του και οι τόνοι ανέβηκαν επιπλέον.

Οι λογικές πλάνες των επιχειρημάτων του ιερέα Καρπαθίου αποτελούν φυσικά τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του συνόλου σχεδόν των ιερέων. «Η Φύση/Θεός δεν μας κατασκεύασε έτσι άρα δεν είναι φυσιολογικό». Αυτό είναι ένα παράδειγμα επιχειρήματος στην κατηγορία «λογική πλάνη». Στη φύση υπάρχουν περίπου 1.500 είδη τα οποία επιδεικνύουν ομοσεξουαλικές ή αμφισεξουαλικές συμπεριφορές. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς. Κι όμως, το χρησιμοποιούν…

«Τάξη και Ηθική»

Πέρα από τη φύση, υπάρχει η ηθική. Αυτό πρόταξε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Νεκτάριος, στην εκπομπή Action Τώρα, του Action 24. «Πρόκειται για μια κατάσταση χωρίς ηθικές αξίες. Δεν μεγαλώνουν φυσιολογικά, παιδιά ανάμεσα σε δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου» τόνισε ο ιεράρχης.

Η ηθική, βέβαια, έχει χτιστεί στα θεμέλια που έθεσαν η ελίτ των κοινωνιών. Αυτή είναι η ηθική που βολεύει αυτούς που έχουν εξουσία έναντι των μαζών που την εποφθαλμιούν. Η ηθική, όμως, δεν μπορεί να είναι επιχείρημα. Το επιχείρημα έρχεται μετά και, ω του θαύματος, γίνεται ένα άλμα λογικής.

«Καθημερινά βλέπουμε τα έκτροπα, τα οποία συμβαίνουν. Σκοτώνονται παιδιά, αυξάνεται η εγκληματικότητα… Ποια θα είναι η ψυχολογία αυτών των παιδιών, αφού επιτραπεί να δίνονται σε ομόφυλα ζευγάρια; Εκτίμησή μου είναι ότι η εγκληματικότητα θα αυξηθεί».

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης, λοιπόν, παρουσιάζει την κοινωνική σήψη που επικρατεί και στην οποία δεν υπάρχει καθόλου το γκέι πρόσημο. Αυθαίρετα, υπογραμμίζει πως η εγκληματικότητα θα αυξηθεί, όταν αυτοί οι ίδιοι ιερείς που ενδιαφέρονται για τις τωρινές οικογένειες δεν μπορούν καν, να τις βοηθήσουν. Πώς εξάγει ένα τέτοιο αυθαίρετο συμπέρασμα; Εύκολα, γιατί μπορεί.

«Ποιος ρώτησε τα παιδιά αυτά αν θέλουν να έχουν δύο πατεράδες και δύο μανάδες;» αναρωτήθηκε. Δεν ξέρουμε αν πήγε σε κάποιο ίδρυμα και τα ρώτησε, αλλά νομίζουμε πως ξέρουμε τι απάντηση θα του έδιναν. Δεν ξέρουμε καν αν αναρωτήθηκε ποιος ρώτησε τα παιδιά για το αν θέλουν να βαφτιστούν, αλλά αυτό είναι άλλου «παπά ευαγγέλιο».

Σε παράκρουση… 

Ένα από τα highlight των δημοσίων εμφανίσεων ήταν η εμφάνιση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος, Συμεών. Με καφενειακές εκφράσεις και… μαγκιά αλά Facebook, ο ιεράρχης θέλησε να εμψυχώσει το χριστεπώνυμο πλήθος στον αγώνα εναντίον της «ψευτοπροόδου» με εκφράσεις του στιλ «που το βρήκατε ρε;», που συνάδουν πλήρως με πνευματικούς καθοδηγητές (sic).

Είναι ο λόγος τους εμποτισμένος από την αγάπη που διδάσκει ο Ιησούς; Από την ενσυναίσθηση και την κατανόηση; Ακόμη και από την ανοχή; Ή μήπως μοιάζει με εκείνη των φανατικών Φαρισαίων; Αναρωτιόμαστε, επίσης, μήπως αυτός ο λόγος εμπίπτει στις διατάξεις του αντι-ρατσιστικού νόμου; Όχι πως περιμένουμε κάποια απάντηση…