Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους άνδρες που έκαναν μια σειρά από κατηγορίες εναντίον άλλου (διάσημου) άνδρα. O Κέβιν Σπέισι αντιμετώπισε εννέα κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε βάρος τεσσάρων ανδρών. Ο ίδιος δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες.

Περιέγραψε δύο από τις σεξουαλικές συνευρέσεις ως συναινετικές, μια τρίτη ως «αδέξια πάσα» για την οποία προσπάθησε αργότερα να ζητήσει συγγνώμη και αρνήθηκε πλήρως την τέταρτη. Παρόλα αυτά, ο εισαγγελέας αποκάλεσε τον Σπέισι «σεξουαλικό νταή που εκμεταλλεύτηκε τη δύναμή του για να παίρνει ό,τι ήθελε όταν το ήθελε». Οι New York Times έγραψαν ότι ο Κέβιν Σπέισι βρέθηκε «μη ένοχος» για τις κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων. Τα ελληνικά μίντια, σύσσωμα, έβαλαν στον τίτλο τη λέξη «αθώος». Βρείτε τις διαφορές.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Κέβιν Σπέισι βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα δικαστήριο για κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτή τη φορά στο Λονδίνο. Ο Σπέισι έζησε στο Λονδίνο όταν εργαζόταν ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο διάσημο θέατρο Old Vic από το 2003 έως το 2015. Οι κατηγορίες αφορούσαν τέσσερις άνδρες για υποτιθέμενα περιστατικά μεταξύ 2001 και 2013. Σύμφωνα με το BBC, ο δικηγόρους του Κέβιν Σπέισι αμφισβήτησε τα κίνητρα των κατηγόρων και είπε: «​Θα ακούσετε πολλά ψέματα».

Kevin Spacey

Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι ο Σπέισι «χαίρεται να κάνει τους άλλους να αισθάνονται ανίσχυροι και άβολα», τα φερόμενα ως θύματα παρουσίασαν τον Σπέισι ως αμετανόητο αρπακτικό – με έναν άνδρα να λέει ότι ήταν «σαν κόμπρα» κατά τη διάρκεια μιας υποτιθέμενης επίθεσης (σύμφωνα με το BBC). Ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι ο Σπέισι προσπάθησε να τον παρασύρει σε ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή με αντάλλαγμα να τον βοηθήσει να μπει στους κύκλους του Χόλιγουντ.

Ο κατήγορος ισχυρίστηκε ότι η υποτιθέμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του Σπέισι ήταν κοινή γνώση στο θέατρο Old Vic. Δύο χρόνια μετά την παραίτησή του από τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή, οι άντρες εμφανίστηκαν το 2017, ενώνοντας τη φωνή τους με δώδεκα άλλους που έχουν κατηγορήσει τον ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση.

16 Νοεμβρίου 2017: Τουλάχιστον 20 νεαροί άνδρες άνω των 18 ετών εμφανίστηκαν στο θέατρο του Λονδίνου Old Vic για να αναφέρουν φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση από τον Σπέισι . Ήταν μια εμπιστευτική διαδικασία που εξασφάλιζε την ανωνυμία τους, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχων στο Old Vic, όπου ο Σπέισι ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2004 έως το 2015.

21 Δεκεμβρίου 2017: Ο σκηνοθέτης Ridley Scott λέει ότι δεν έπεσε από τα σύννεφα με τις κατηγορίες εναντίον του Κέβιν Σπέισι.

Ο Σπέισι αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται σε σεξουαλική παρενόχληση εναντίον οποιουδήποτε από τους κατηγόρους του και χαρακτήρισε τον εαυτό του ως θύμα εκδικητικής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από το ποινικό δικαστήριο στο Λονδίνο για σεξουαλική επίθεση σε τέσσερις άνδρες.

Ενώ οι εισαγγελείς προσπάθησαν να επισημάνουν τη δύναμη της διασημότητας του Σπέισι και την ανισορροπία εξουσίας που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς, ο Σπέισι, από το βήμα των μαρτύρων, έκανε τους ενόρκους να γελούν με μέρη της κατάθεσής του, ανέφερε το Associated Press.

Εκτός από την αθώωση στο Λονδίνο, ο Σπέισι έχει κερδίσει δυο ποινικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, καθώς και αγωγή 40 εκατομμυρίων δολαρίων από τον συνάδελφό του ηθοποιό Άντονι Ραπ, ο οποίος είχε κατηγορήσει τον Σπέισι για σεξουαλική κακοποίηση όταν ο Ραπ ήταν παιδί το 1986. Ο Σπέισι είχε πει ότι σκόπευε να επιστρέψει στην υποκριτική full time αν αθωωθεί στο Λονδίνο.

Η δίκη του Κέβιν Σπέισι στη Νέα Υόρκη

Η δίκη του Σπέισι για σεξουαλική παρενόχληση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αφορούσε τους ισχυρισμούς του ηθοποιού Άντονι Ραπ εναντίον του Σπέισι. Ο Ραπ είχε ισχυριστεί ότι ο Σπέισι έκανε μια ανεπιθύμητη σεξουαλική επίθεση το 1986, όταν ο Ραπ ήταν μόλις 14 ετών. (Ο Σπέισι θα ήταν περίπου 26 ετών εκείνη την εποχή).

27 Σεπτεμβρίου 2018: Ο Σπέισι μηνύεται από έναν μασέρ που ισχυρίζεται ότι ο ηθοποιός του επιτέθηκε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας στο Μαλιμπού τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία . Οι δικηγόροι του Σπέισι ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση ήταν συναινετική.

 Το 2019, οι ποινικές διώξεις κατά του Σπέισι στη Μασαχουσέτη αποσύρθηκαν λόγω «μη διαθεσιμότητας» ενός νεαρού άνδρα που είχε κατηγορήσει τον ηθοποιό ότι τον βίασε σε ένα μπαρ το 2016. Την ίδια χρονιά, οι εισαγγελείς στην κομητεία του Λος Άντζελες αποφάσισαν να μην υποβάλουν κατηγορίες εναντίον του Σπέισι, αφού o μασέρ που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση πέθανε ξαφνικά.

Πολλοί άνδρες εμφανίστηκαν για να κατηγορήσουν τον Κέβιν Σπείσι για σεξουαλική επίθεση όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ των μεγαλύτερων ιστοριών που κέρδισαν την προσοχή των media ήταν ένα κομμάτι για  το BuzzFeed του Χάρι Ντρέιφους, του γιου του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Ρίτσαρντ Ντρέιφους , ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Σπέισι του έπιασε τα γεννητικά όργανα χωρίς συναίνεση στο Λονδίνο όταν ήταν 18 ετών .

Σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Κέβιν Σπέισι έχει παρουσιαστεί ως σεξουαλικό αρπακτικό και έγινε persona non grata στο Χόλιγουντ. «Σε 10 χρόνια, [οι ισχυρισμοί] δεν θα σημαίνουν τίποτα», είπε. «Η δουλειά μου θα ζήσει περισσότερο από μένα, και αυτό θα μείνει στη μνήμη».

Είναι δυνατόν τόσοι πολλοί άγνωστοι μεταξύ τους άνδρες να επινόησαν την ίδια ιστορία για τον Κέβιν Σπείσι;

Υγ: στα ελληνικά σόσιαλ μίντια ορδές ανδρών πανηγυρίζουν για την αθώωση του Κέβιν Σπέισι και υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο στο κίνημα του #MeToo κάνοντας λόγο για φεμινάζι. Κι αυτό κάτι λέει.