«Βαγγέλης». Λες αυτό το όνομα και γεμίζει το στόμα σου, γεμίζει και το σαλόνι. Έχει κάτι, μια ενέργεια που διαχέεται στο χώρο. Πού να χτυπήσεις και το χέρι σου στο τραπέζι, εκεί που υπάρχει μια γαβάθα με φασολάδα και ένα τούβλο φέτας. Μπαμ! Χαμός, θα πέσει το σπίτι να μας πλάκωσε από τη μαγκιά. Βαγγέλης λοιπόν, ένα όνομα βαρύ, ασήκωτο, γενναίο και μερακλίδικο. 

Μέχρι εκεί.

Δεν είναι και τόσο άσχημο όσο ακούγεται. Μπορεί να έχει όλα αυτά που αναφέραμε στην εισαγωγή, αυτό δε σημαίνει όμως ότι είναι και από αυτά που ανήκουν στην κατηγορία «απαγορευμένα». Γιατί ναι, υπάρχει και αυτή η κατηγορία όσο και να στεναχωρεί κάποιους. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, δυστυχώς τα ονόματά μας είναι προαποφασισμένα από την ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από τους γονείς μας, τον παππού, την γιαγιά, τη θεία, τον θείο, 2-3 Αγίους, μια εκκλησία στον Άγιο Παντελεήμονα και τα fortune cookies στα αντίδωρα. 

Είναι άδικο; Είναι. Μπορούμε να τα αλλάξουμε; Μπορούμε. Θέλουμε; Φυσικά. Έχουμε τα κότσια; Όχι. Για άλλαξε το όνομά σου και πήγαινε μετά στο τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα να δούμε κάτι… Ούτε η πανοπλία του Ρόμποκοπ δε θα σε σώσει. Το όνομα αυτό δεν στο έδωσαν τυχαία, προηγήθηκε σύσκεψη και με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο και χωρίς πιέσεις, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αποφάσισαν. Έτσι γίνεται, αλλιώς δεν θα σου γράψουν το χωράφι.

Οπότε μη νιώθεις τόσο άσχημα φίλε Βαγγέλη, σε λίγα χρόνια από τώρα θα έχεις ένα κομμάτι γης να φυτέψεις τα όνειρά σου ή τα όνειρα που έκαναν οι γονείς σου για εσένα και που ήσουν πολύ δειλός για να τα απαρνηθείς. Μια χαρά είναι το όνομά σου και όταν σκέφτεσαι το αντίθετο, εκτός από το χωράφι, σκέψου και ότι υπάρχουν και χειρότερα. Τι εννοούμε; Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε.

Ακολουθεί μια λίστα με τα χειρότερα ελληνικά ονόματα, αντρικά και γυναικεία που δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να διώξει το βάρος από την πλάτη του κάθε Βαγγέλη εκεί έξω. 

Βαγγέλης. Όχι εντάξει, πλάκα κάνουμε. Ξεκινάμε:

Βαρβάρα
Σουλτάνα
Αγλαΐα
Πελαγίας
Πασχάλης
Λεμονιά
Χρυσοβαλάντης (ένα βραβείο στον κύριο, κέρδισε)
Χρυσαυγή (για πολλούς λόγους)
Επαμεινώνδας
Χάιδω
Ζηνοβία
Μαλαματή (να την πιεις στο ποτήρι)
Αρχοντούλα
Συμέλα
Τηλέμαχος
Ρουμπίνη
Προκόπιος
Γκόλφω
Φεβρωνία
Αγησίλαος
Γενοφέβα
Θρασύβουλος
Πολύκαρπος
Δημοκρατικός
Μόσχος (από εμάς είναι ναι)
Πελοπίδας
Καρυοφύλλης

Τα ονόματα που διαβάσατε, υπάρχουν. Και θα υπάρχουν. Το ελπίζουμε δηλαδή.