Σε 9 ανέρχονται, πλέον, οι νεκροί από τη φονική έλευση της γρίπης.

Σύμφωνα με στοιχεία τουΚΕΕΛΠΝΟ και οι τρεις απώλειες αφορούν σε ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ μία 92χρονη γυναίκα κατέληξε εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά σε ΜΕΘ νοσηλεύονται μέχρι αυτή την ώρα 39 άτομα και τις επόμενες ώρες οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται έξαρση των σοβαρών κρουσμάτων, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιά. Το σύνολο των ασθενών φέρει το στέλεχος Η1Ν1 (γνωστό από την πανδημία του 2009).

Όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, φέτος η γρίπη είναι επιθετική και “στοχεύει” σε νεότερους ανθρώπους. Όπως, άλλωστε, προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο μέσος όρος των ασθενών – των οποίων ο ιός έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά – από όταν ξεκίνησε η γρίπη, εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή, είναι τα 53 έτη της ηλικίας. 

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία του σχετικά με την υγειονομική θωράκιση της χώρας, για την επιδημία της γρίπης έχει εκφράσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. Όπως λένε τα μέλη του, είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ενώ, την ίδια ώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξει την αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές.