Με τους ειδικούς να λένε ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα είναι το peak της γρίπης,  όπως αναφέρει το healthmag.gr, τα κρούσματα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, καταγράφοντας αριθμό «ρεκόρ» για την εποχή, συγκριτικά και με άλλες χρονιές.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι είχαν πεθάνει συνολικά 111 άνθρωποι, καθ’ όλη την περίοδο της γρίπης. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο τουΚΕΕΛΠΝΟ ​Θανάση Γιαννόπουλο, έχουν χάσει τη ζωή τους 94 ασθενείς από επιπλοκές του ιού Η1Ν1 ενώ, εδώ και λίγες μέρες, έχει μπει στο… παιχνίδι και ο ιός τύπου Β, προκαλώντας πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Συνολικά 310 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Σήμερα νοσηλεύονται 113 άνθρωποι στην εντατική, ενώ έχουν νοσηλευθεί και 17 παιδιά. Η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘπεριλαμβάνει σήμερα 46 άτομα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση ανταντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) – κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών – χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Ειδικότερα ο κ. Γιαννόπουλος συστήνει – πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό – να χορηγούνται και αντιβιοτικά, μαζί με τα αντιϊικά φάρμακα, καθώς, όπως εξήγησε, «καραδοκεί ο στρεπτόκοκκος». Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ένας γιατρός έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο του Ρίου, από στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι, ειδικά φέτος, νεότεροι σε ηλικία ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική με επιπλοκές της γρίπης.

Εξάλλου, όπως ενημερώνει το γραφείο τύπου του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν ολιγοήμερου προβλήματος, σχετικού με τη δωρεάν διενέργεια εξετάσεων για την ανίχνευση ιών γρίπης, σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει ότι από σήμερα (Δευτέρα) το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτεί εκ νέου τα τρία κέντρα, στα οποία διενεργούνται, πανελλαδικά, τέτοιου είδους εξετάσεις.

Σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης στο επόμενο διάστημα, ο  ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει το επιπλέον κόστος, μέσω άμεσης χρηματοδότησης στα νοσοκομεία.