Από χθες μέχρι σήμερα το μεσημέρι άλλοι 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκτοξεύοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 100, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, όπως αναφέρει το healthmag.gr σημειώθηκαν 102 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 30 αφορούν σε παιδιά. Από τα νέα κρούσματα τα 92 νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε θαλάμους νοσοκομείων και τα 10 εισήχθησαν στην εντατική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 110 άτομα, ενώ συνολικά έχουν περάσει 320 ασθενείς.

Σύμφωνα πάντως με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το 99% των θανάτων από γρίπη φέτος οφείλεται στον υπότυπο ΑΗ1Ν1, και κάποια λίγα περιστατικά οφείλονται στον Η3Ν2. Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, έχουν εντοπιστεί και περιστατικά τύπου Β, τα οποία η επιστημονική κοινότητα; μελετά με ενδιαφέρον, θέλοντας να δουν τι εξέλιξη θα υπάρχει.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), «πρωταρχικά αποτελέσματαδείχνουν ότι,τα στελέχη γρίπης τύπου Β στην Ελλάδα ανήκουν στο γένος Victoria. 

Το αντιγριπικό εμβόλιο για τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου 2015‐16, το οποίο διατίθεται και στην Ελλάδα, έχει ως συστατικό στέλεχος γρίπης τύπου B το γένος Yamagata.

Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα μειωμένης αποτελεσματικότητας του φετινού εμβολίου έναντι των ιών γρίπης τύπου Β, που κυκλοφορούν ή αναμένεται να κυκλοφορήσουν».