Με βάση τις κατ΄ αρχήν καταγραφές, ο συντονιστής πεδίου, στο Ελληνικό και στο Λιμάνι του Πειραιά, από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΕΠΥ και την ΑΕΜΥ (σε κυλιόμενα ωράρια) θα ελέγχει την κάλυψη των αναγκών και τη διαχείριση των περιστατικών υγείας σε 24ωρη βάση, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Για τον σχεδιασμό που ακολουθεί, καταγράφηκε όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, οιειδικότητες των γιατρών, οι ιδιότητες του προσωπικού, οι κινητές μονάδες και τα οχήματα που είναι διαθέσιμα, αλλά και το ημερήσιο πρόγραμμα που τηρείται, με στόχο να αξιοποιηθούν κατά το δυνατόν καλύτερα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών στους καταυλισμούς.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας, “ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι οριστικός, αντίθετα, θα υπάρξουν τροποποιήσεις που αφορούν τη διαχείριση και το συντονισμό των υγειονομικών δράσεων”.

Ανά χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, αποφασίσθηκαν τα εξής:

Α. Στο Ελληνικό
•  Στον χώρο του Baseball, λειτουργεί ιατρείο, στο οποίο παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες τις πρωινές ώρες, μεταξύ 10:00-14:00 οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ το απόγευμα από τις 16:00- 24:00 στο χώρο βρίσκονται η WAHA International και η ΜΚΟ Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω. 

•  Στον χώρο του Χόκεϋ λειτουργεί ιατρείο, με παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ με ιατρό και νοσηλευτή, καθημερινές από 09:00-14:00 και των ΓτΚ από 16:00-20:00 καθημερινές. Το Σαββατοκύριακο η κάλυψη γίνεται από τους ΓτΚ μεταξύ 10:00-14:00 και από 16:00-19:00.

•  Στον χώρο των Αφίξεων, ετοιμάσθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ιατρείο το οποίο ανέλαβαν να λειτουργούν σε πρωινή βάρδια από 10:00-14:00 η ΜΚΟ Fair Planet, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και επικουρικά η WAHA International, από 14:00 – 16:00 το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας και από 16:00 -20:00 οι ΓτΚ. Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου θα διαθέσουν φαρμακευτικό υλικό.

Το ΕΚΕΠΥ σε καθημερινή βάση (7 ημέρες την εβδομάδα) θα έχει Συντονιστή Πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Ελληνικού τα απογεύματα, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ορίσει Συντονιστή Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές από 09:00 έως 14:00.

Β. Λιμάνι Πειραιώς
• Στην Πύλη Ε1, λειτουργεί ιατρείο. Στο ιατρείο παρέχουν υπηρεσίες ιατροί από τη Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και Αλληλέγγυους, 2η ΥΠΕ, ΑΕΜΥ, και τους ΓΧΣ, από τις 08:00 -00:00, με διαφορετικές ειδικότητες ιατρών, καθώς και νοσηλευτές. Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ καλύπτουν τη βάρδια από 08:00-12:00, η ΑΕΜΥ από 12:00-16:00, ιατροί από τη 2η ΥΠΕ μεταξύ 16:00-19:00 ενώ η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πειραιά, από 19:00-00:00. Παράλληλα, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία καλύπτει συμπληρωματικά με μαίες και νοσηλευτές από 08:00 – 22:00. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία οικίσκος, που παραχωρήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτόν τον οικίσκο το ιατρείο, και ο υπάρχων χώρος ιατρείου να λειτουργήσει ως φαρμακείο. Επίσης, στον χώρο είναι σταθμευμένο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Έχει προγραμματιστεί επίσης η άμεση τοποθέτηση της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, η οποία θα λειτουργεί με την υποστήριξη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

• Στην Πέτρινη Αποθήκη, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟκαλύπτει την πρωινή βάρδια με ιατρό, νοσηλευτή και διοικητικό. Η απογευματινή βάρδια θα καλύπτεται με προσωπικό του ΕΕΣ. 

• Στην Πύλη Ε2, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του Χαμόγελου Του Παιδιού, παρέχει παιδιατρική κάλυψη από τις 09:00-23:00 και ασθενοφόρο, ενώ ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το προσωπικό του επιχειρούν καθημερινά από 09:00-23:00. Επίσης, η Κινητή Μονάδα των ΓτΚ ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στο χώρο και παρέχει υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Στο σημείο αυτό πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ιατρείο μέσα σε οικίσκο, που παραχωρήθηκε επίσης από την Περιφέρεια Αττικής. Τη λειτουργία του ιατρείου αυτού θα καλύψουν σε βάρδιες ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και οι Γιατροί Του Κόσμου από το πρωί μέχρι τη 12η βραδινή. 

• Αναφορικά με τις Πύλες Ε3 έως Ε7 σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το όχημα των Σαμαρειτών-Διασωστών του ΕΕΣ θα πραγματοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης, εσωτερικές μετακινήσεις περιστατικών μεταξύ των Πυλών, από 17:00-23:00. 
 
Το ΕΚΕΠΥ σε καθημερινή βάση (7 ημέρες την εβδομάδα) θα έχει Συντονιστή Πεδίου,υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Λιμένα τις απογευματινές ώρες, ενώ από την ΑΕΜΥ έχει οριστεί Συντονιστής Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφερθεί να καλύψει με Συντονιστή Πεδίου τον ίδιο χώρο για τις καθημερινές. 

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, ο παραπάνω σχεδιασμός είναι δυναμικός, επομένως θα προσαρμόζεται αναλόγως των αναγκών αλλά και της διαθεσιμότητας όλων των φορέων. Διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ο οποίος προτυποποιήθηκε για το Λιμάνι του Πειραιά και το Ελληνικό, θα εφαρμόζεται αντιστοίχως σε κάθε σημείο άτυπου καταυλισμού και δομής προσωρινής μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στην επικράτεια. 

Σε ό,τι αφορά στην Β. Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες επιτόπια καταγραφή των αναγκών από κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ όπου διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1. ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Στην Ειδομένη δραστηριοποιούνται ΜΚΟ, οι οποίες καλύπτουν σε 24ωρη βάση την παροχή υγειονομικής φροντίδας και από χθες δραστηριοποιούνται 2 Κινητές Μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ που παρέχουν σε 8ωρη βάση υγειονομική κάλυψη ενηλίκων και παίδων.

Επίσης σε μόνιμη βάση υπάρχουν 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για διακομιδές περιστατικών προς το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα εκφράστηκε η επιθυμία από μέλη των Ιατρικών Συλλόγων Κιλκίς και Θεσσαλονίκης να καλύψουν και απογευματινή βάρδια στις 2 κινητές Μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην Ειδομένη, παρατηρείται κυρίως έλλειμμα συντονισμού των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση Συντονιστή Πεδίου εκ μέρους του ΕΚΕΠΥ και την εκπόνηση προγράμματος βαρδιών σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων.

2. Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα)

Η Ν. Καβάλα είναι οργανωμένο Κέντρο κάτω από την επίβλεψη του στρατού, ο οποίος έχει αναλάβει και την υγειονομική φροντίδα προσφύγων όλο το 24ωρο.

3. Χέρσο Κιλκίς (Στρ. Μαζαράκη)

Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό με 24ωρη υγειονομική κάλυψη, πλην όμως εκεί δραστηριοποιούνται και κάποιοι εθελοντές ιατροί από το Κιλκίς, όπως επίσης και ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς εξέφρασε επιθυμία να συνδράμει με κάποιες απογευματινές βάρδιες , παιδιατρικής κάλυψης.

4. Διαβατά (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου) 

Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό και το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτεται υγειονομικά όλο το 24ωρο από ΜΚΟ και ιατρούς εθελοντές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Στη βάση των ανωτέρω διαπιστώσεων θα ακολουθήσει άμεσα αναλυτικός σχεδιασμός διαχείρισης και συντονισμού των υγειονομικών δράσεων.

Πηγή: healthmag