Ο Φοίβος Δεληβοριάς έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο σύμπαν με έμπνευση και ζεστασιά. Μέσα σε αυτό μας χάρισε ένα νέο τραγούδι, που έγραψε για την θεατρική παράσταση «Αυτές που δεν προλάβατε» στο θέατρο Χώρα, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη. Μια παράσταση που όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο, αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα: την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φιλίας. 

«Τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην πατριαρχία, δημιουργώντας μια μυστική φεμινιστική ομάδα. Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό,τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα», διαβάζουμε στην περιγραφή της παράστασης.

Όπως γράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς στην ανάρτηση του για το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης:

«Αυτές που δεν προλάβατε»

είναι το τραγούδι που έγραψα για την παράσταση της φοβερής και τρομερής ομάδας b.p.m. , που παίχτηκε για δυο συνεχείς χρονιές στο ΠΛΥΦΑ και στο «Χώρα» -όπου και συνεχίζεται- σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη.

«Αυτές που δεν προλάβατε»

είναι ένα υπέροχο βίντεο του Γιάννη Παρασκευόπουλου και του Νικόλα Αφεντούλη της OKAY, NICE! για το τραγούδι.

«Αυτές που δεν προλάβατε» είναι οι «εγγονές των μαγισσών που δεν προλάβατε να κάψετε». Είναι τα κορίτσια που δολοφονούνται καθημερινά από τα τραγούδια, τις ταινίες, την οικογένεια, τους κολλητούς, την ενορία και την τοπική κομματική οργάνωση. Εκείνες που σκοτώσαμε χίλιες φορές μέσα μας, αφού φοβόμαστε όσο τίποτα την απόρριψή τους, ακόμη περισσότερο όμως φοβόμαστε την αγάπη τους. Είναι η βαθειά κι ατέλειωτη επικαιρότητα που προβάλλει σαν κεφάλι φιδιού μέσα από τις φυλλωσιές του μιντιακού λιβανιστηρίου.

«Αυτές που δεν προλάβατε» φοράνε μάσκες για το άχτι μου- κι έχουν τα ωραιότερα μάτια που έχω δει ποτέ στη ζωή μου».

Ακούστε το: