Α ρε Νόλαν άρχοντα, πάλι μας πήρες τα υπάρχοντα. Ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι μάστορας στην αποδόμηση των φιλοσοφικών εννοιών. Το θυμάστε το Inception; Στην ταινία (το λες και μια εξειδικευμένη εξερεύνηση της αντίληψής μας για την πραγματικότητα) πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως επαγγελματίας κλέφτης που κλέβει πληροφορίες διεισδύοντας στο υποσυνείδητο των στόχων του. Είναι κλέφτης των ονείρων τους. Τι μας είπε; Η πραγματικότητα είναι ένας κατασκευασμένος χώρος. Ισχύει; Θα μας πει το iBand+ την αλήθεια. Η συσκευή στοχεύει να βελτιώσει τον ύπνο μας. Και να μετρήσει την ποιότητα των ονείρων μας.

Όταν κοιμόμαστε, μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα

Η ονειρική κατάσταση που διαθέτουμε είναι ο μόνος χώρος για να θεραπεύσουμε, να επεξεργαστούμε τον κόσμο μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, τις ανησυχίες μας κ.λπ. διεστραμμένη εκδοχή των αντιλήψεων, των επιθυμιών ή των αναμνήσεων μας. Το iBand+ είναι μια ολοκαίνουργια φορητή συσκευή ύπνου που έχει σχεδιαστεί για να φτάνει μέσα στα όνειρά σας και να σας βοηθά να τα ελέγχετε. Δημιουργήθηκε από μια εταιρεία στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας (κι αυτό στο Inception που είδαμε τι ήταν;). Είναι μια αρκετά μικρή συσκευή και μπορεί να φορεθεί άνετα στον ύπνο. Η συσκευή συνοδεύεται από ένα σετ ακουστικών μαξιλαριού και μια εφαρμογή smartphone που συνδέεται με τη συσκευή και συνομιλεί με αυτήν. Το iBand+ χρησιμοποιεί μια εφαρμογή και ένα σύνολο έξυπνων μικροτσίπ και τεχνολογίας ενσωματωμένων στη συσκευή για να υπολογίσει ότι βρίσκεστε στον ύπνο REM και, στη συνέχεια, αναπαράγει οπτικοακουστικά μηνύματα. Οι φορητές συσκευές που καταγράφουν και αναλύουν την ποιότητα του ύπνου μέσω μεθοδολογιών πρόβλεψης μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους ιατρούς να λάβουν αποφάσεις για την υγεία που μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο ύπνο και βελτιωμένη υγεία.

Δεν είναι η μοναδική wearable συσκευή ύπνου. Καινοτομίες από ερευνητές στο Dream Lab του MIT καθιστούν δυνατό να “χακάρετε” τα δικά σας όνειρα χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή ανοιχτού κώδικα που μπορεί να παρακολουθεί και να αλληλεπιδρά μαζί τους, συμπεριλαμβανομένου ενός γαντιού που ονομάζεται “Dormio”.

Μήπως γίνουμε όλοι ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης; Inception.