Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι χώρες που ασπάζονται τον Ινδουισμό, ξεχύνονται σε μια πενθήμερη εορτή χρωμάτων, μιας και διεξάγεται ο εορτασμός του Diwali, του δεύτερου πιο δημοφιλούς φεστιβάλ σε Ινδία, Νεπάλ και στις χώρες όπου ο Ινδουισμός έχει μεγάλη βάση πιστών. Το Diwali στο Νεπάλ είναι μια πενθήμερη γιορτή όπου κάθε μέρα γιορτάζεται και κάτι διαφορετικό. Την πρώτη μέρα είναι τα κοράκια, την 3η ημέρα η θεά Λάκσμι και οι αγελάδες, την 4η οι γηραιοί, ο εαυτός του καθενός και η λατρεία των αγελάδων, την 5η είναι ημέρα προσευχής για τους αδερφούς, όμως η 2η είναι η πιο ωραία, μιας και γιορτάζουν τα σκυλιά.

Ο λόγος που γιορτάζονται τα σκυλιά είναι γιατί στην πίστη τους θεωρούνται οι προστάτες των ψυχών στην μετάβασή τους από τη ζωή στην μετά θάνατον ύπαρξη, μιας και είναι οι αγγελιοφόροι του θεού του θανάτου, του Γιαμράτζ. Είναι δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τον αρχαιοελληνικό Κέρβερο.

Σε αυτό το φεστιβάλ λοιπόν, που αλλιώς λέγεται Kukkur Tihar, τα σκυλιά είναι στο επίκεντρο, δέχονται χάδια, τους βάζουν διάφορα αξεσουάρ στο λαιμό, τους ραίνουν με σκόνη μπογιάς για να γεμίζουν χρώμα και συμμετέχουν μάλιστα τα σώματα ασφαλείας, κάνοντας διάφορες επιδείξεις με τα σκυλιά της αστυνομίας ή του στρατού.

Κι όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, τα σκυλιά το καταχαίρονται και ξαφνιάζονται με την τόση προσοχή που στρέφεται πάνω τους.