Όπως όλοι γνωρίζουμε -γιατί δεν μας αφήνει περιθώρια να σκεφτούμε το αντίθετο, η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των αδυνάτων, των καταφρονημένων, των καταπιεσμένων. Η Εκκλησία της Ελλάδος φροντίζει εδώ και αιώνες να δείχνει πως στέκεται απέναντι σε κάθε εξουσία που θ α θελήσει να υπονομεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι άλλωστε ο δημιουργός της Εκκλησίας, Ιησούς Χριστός, ο οποίος με τη στάση του απέναντι στην ελίτ της εποχής έδειξε τον δρόμο.

Η Ελληνική Εκκλησία δεν σπάει αβγά μόνο το Πάσχα. Παίρνει θέση και για θέματα ευαίσθητα, πολλές φορές διχαστικά, που δεν αφορούν τη χριστιανική πίστη. Έχει λόγο στα κοινωνικά ζητήματα, ενώ δεν διστάζει να πάρει θέση πάντοτε με τόνο μειλίχιο, συμβιβαστικό, καταπραϋντικό ενδεχομένως ή και όχι. Έχοντας βαθιά σοφία αιώνων, κατανόηση πέρα από τα ανθρώπινα πάθη, ενσυναίσθηση αγίου, γεφυρώνει χάσματα, φέρνει κοντά τα άκρα, λειαίνει διχασμούς.

Πλέον, με την Ιερά Σύνοδο να ανοίγει τη βεντάλια των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, αυτή είναι μια λίστα θεμάτων για τα οποία περιμένουμε εναγωνίως την τοποθέτησή της.

H Εκκλησία και ο κιμάς στα γεμιστά

Οικογένειες διχάστηκαν, γιοι δεν μιλούν πλέον στις μανάδες τους, ανίψια έκοψαν τις επισκέψεις στις θείες, γαμήλια τραπέζια μετατράπηκαν σε Ματωμένοι Γάμοι που θα ενέπνεαν τον George R.R. Martin για νέα spin off του Game of Thrones.

Η Εκκλησία θα μπορούσε να βάλει τέλος σε αυτήν την «αιματοχυσία» προκρίνοντας μια λύση που θα ευχαριστεί και θα εξυπηρετεί κάθε τάση. Είναι λογικό πως ιδεολογικά τάσσεται υπέρ των ορφανών! Άρα, τα γεμιστά θα μαγειρεύονται χωρίς κιμά για τις περιόδους της νηστείας.

Φροντίζοντας για την υγεία των πιστών, η Εκκλησία θα επιδοθεί σε συστηματικά κηρύγματα εναντίον της άσκοπης χρήσης κιμά, θέλοντας να περιορίσει τη χρησιμοποίησή του. Θα δώσει όμως την ευκαιρία στους λάτρεις του κιμά να τον απολαμβάνουν στην ονομαστική τους εορτή (τα γενέθλια δεν αναγνωρίζονται), καθώς και σε εθνικές και προσωπικές επετείους, αρκεί να μην ξεπερνούν τις 10 ημέρες το χρόνο.

Netflix και Παΐσιος

Γιατί το Netflix δεν έχει αγοράσει ακόμη το σίριαλ που τα νούμερα τηλεθέασης τρόμαξαν ακόμη και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη; Ποιοι σκοτεινοί κύκλοι δουλεύουν για την αποδόμηση αυτού του θεάρεστου σίριαλ, το οποίο αποτύπωνε τόσο ρεαλιστικά τη ζωή του Ryan Gosling των Οσίων;

Εκκλησία: Θεμελιακά ζητήματα στα οποία θέλουμε να πάρει θέση (άσχετα πάντα με τον ρόλο της)

Αυτά είναι κάποια από τα αναπάντητα ερωτήματα που συζητούνται ήδη στα πηγαδάκια της Ιεράς Συνόδου. Πώς θα νουθετήσει τον αμερικανικό γίγαντα; Αυτό είναι τεστ για δυνατούς λύτες. Θα μπορούσε να κάνει κάθε συνδρομητή να ακυρώσει τη συνδρομή του αν η Εκκλησία έβγαζε ένα ριάλιτι στο οποίο θα αναζητούσε την επόμενη Ελένη Λουκά με τίτλο «GNTEL» (Greece’s Next Top Eleni Louka);

Εκκλησία: Θεμελιακά ζητήματα στα οποία θέλουμε να πάρει θέση (άσχετα πάντα με τον ρόλο της)

Ή αν κάνει τη δική της πλατφόρμα, την Godflix. Αλλά είπαμε, η Εκκλησία δεν «παίζει» οπορτουνιστικά, ούτε θέλει την καταστροφή των άλλων.

Poor Things, μια κριτική

Η ανεκτικότητα στα ανοσιουργήματα του Γιώργου Λάνθιμου έχει ξεπεράσει κι εκείνη του Ιησού προς τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Η στιγμή της έκρηξης φαίνεται να πλησιάζει… Και μη νομίζετε πως θα μείνει στην ηδυπάθεια των ηρώων του Poor Things: Τη λυσσασμένη για sex Bella Baxter, αλλά και τον σεξομανή δικηγόρο Duncan Weddeburn.

Κριτική θα ασκήσει και στα μεγαλομανή κάδρα του σκηνοθέτη, από ψηλά. Αλλά και στα παστέλ χρώματα -σήμα-κατατεθέν-του-Wes-Anderson, τα οποία έκανε copy paste. Επίσης, στην πεπατημένη που ακολούθησε ο Λάνθιμος, πως η πλούσια που διαβάζει φιλοσοφία έχει έναν νεαρό άντρα δίπλα της.

Ο Λάνθιμος έχει πολλά ράμματα για τη γούνα του. Και η Εκκλησία ξέρει να κόβει και να ράβει.

Σεξ; Από ποιο ραντεβού

Μπορεί η Εκκλησία της αγάπης και της ανεκτικότητας να υπομένει πολλά από τα καπρίτσια των Ελλήνων, αλλά υπάρχουν και εκείνα στα οποία τραβάει Κόκκινη Γραμμή. Πάει πολύς καιρός από τότε που ιερείς έμπαιναν με ψεύτικα account στο Thank you next και στο Pillowfights για να τονίζουν την ανάγκη της καρτερίας. Και έχουν δίκιο!

Όντως, το καλό πράγμα αργεί να γίνει! Κι ας είμαστε ειλικρινής: Οι ξεπέτες ξεχνιούνται γιατί το σεξ είναι μέτριο -στην καλύτερη, γιατί είναι σεξ που δεν έχει ευλογήσει η Εκκλησία. Θυμάστε ποτέ να τελειώσατε μαζί σε One Night Stand; Όχι!

Σκεφτείτε όμως το σεξ που θα κάνετε την πρώτη νύχτα του γάμου… Σκεφτείτε να βγάλετε μετά το σεντόνι για να το δουν οι γείτονες και να το κουνάτε με την υπερηφάνεια ομάδας που φτάνει στον τελικό του Champions League; Ή του Σταλόνε στην πρώτη προβολή του First Blood…

Η Εκκλησία γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο για σένα, δεν θα πρέπει να το ξεχνάς!

Φωτογραφίες: Eurokinissi