Η πρώτη πανσέληνος για το 2024 είναι γεγονός. Αν και είμαστε σίγουροι ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής είχατε καλύτερα πράγματα να κάνετε -όπως να κοιμάστε-, το «Φεγγάρι του Λύκου», πάντως, φώτισε τον ουρανό της Ελλάδας. Κρίμα να μην είναι καλοκαίρι να το θαυμάσουμε από κάποια ταράτσα. Όσον αφορά την ονομασία, δόθηκε από τα αλυχτίσματα των λύκων, που τον Ιανουάριο είναι πιο δυνατά.

Όπως επισημαίνει το Almanac, τους προηγούμενους αιώνες οι άνθρωποι πίστευαν πως οι λύκοι ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινάνε. Στο σήμερα, γνωρίζουμε ότι το κάνουν για να εντοπίσουν άλλα μέλη της αγέλης, για να ενισχύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς αλλά και να μαρκάρουν την περιοχή και τον συντονισμό του κυνηγιού.

Αναφορικά με το USA Today, τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και στον Καναδά. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου είναι επίσης γνωστή με τα εξής ονόματα: «Κεντρικό Φεγγάρι» -επειδή εμφανίζεται περίπου στο κέντρο του χειμώνα-, «Κρύο Φεγγάρι», «Φεγγάρι του Πάγου» και «Σκληρό Φεγγάρι».

@ Βασίλης Παπαδόπουλος EUROKINISSI

Η επόμενη πανσέληνος θα κάνει την εμφάνισή της στις 24 Φεβρουαρίου και είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι του Χιονιού», εξαιτίας των μεγάλων χιονοπτώσεων που σημειώνονται συχνά τον δεύτερο μήνα του χρόνου.