Η φωτογραφία με την πολική αρκούδα που έχει κουρνιάσει σε ένα παγόβουνο, προκειμένου να ρίξει έναν υπνάκο, κέρδισε το βραβείο People’s Choice στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year. Το “κλικ” πάτησε ο Βρετανός ερασιτέχνης φωτογράφος, Νίμα Σαριχάνι, μετά από τρεις ημέρες αναζήτησης πολικών αρκούδων, εν μέσω πυκνής ομίχλης, στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Έδωσε στην φωτογραφία τον τίτλο «Πολική Αρκούδα Αποκοιμιέται», με τους λάτρεις της φωτογραφίας άγριας ζωής και φύσης του πλανήτη, να την ξεχωρίζουν και να την επιλέγουν ως την καλύτερη, ανάμεσα σε 25 συνολικά φωτογραφίες.  

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Ντάγκλας Γκουρ, κατά την απονομή των φετινών βραβείων κοινού για τον Wildlife Photographer, τον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώνει το βρετανικό μουσείο, «η συναρπαστική και συγκλονιστική εικόνα του Νίμα Σαριχάνι μάς επιτρέπει να δούμε την ομορφιά και την ευθραυστότητα του πλανήτη μας».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «η φωτογραφία του προκαλεί τη σκέψη. Είναι μια έντονη υπενθύμιση του αναπόσπαστου δεσμού μεταξύ ενός ζώου και του βιοτόπου του, και χρησιμεύει ως οπτική αναπαράσταση των επιζήμιων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της απώλειας βιοτόπων».

Εκτός από τη φωτογραφία με την πολική αρκούδα, επιπλέον τέσσερις φωτογραφίες έλαβαν «υψηλούς επαίνους» και είναι «Η Ευτυχισμένη Χελώνα» του Τζάχι Φίνκελστιν, η «Μουρμούρα Ψαρονιών», του Ντάνιελ Ντεντσέσκου, η «Κοινή Γονική Μέριμνα», του Μαρκ Μπόιντ και η «Μέδουσες στο Βόρειο Σέλας», του Οντούν Ρίκαρντσεν.

«Η Ευτυχισμένη Χελώνα» του Τζάχι Φίνκελστιν

@ Τζάχι Φίνκελστιν / WPY

Όπως αναφέρει το BBC, ο Τζάχι Φίνκελστιν βρισκόταν στην κρυψώνα του, φωτογραφίζοντας πουλιά της ακτής, όταν εντόπισε μια βαλκανική χελώνα λιμνών να κολυμπά στα ρηχά νερά. Η λιβελλούλα προσγειώθηκε απροσδόκητα στη μύτη της χελώνας.

«Μουρμούρα Ψαρονιών», του Ντάνιελ Ντεντσέσκου

@ Ντάνιελ Ντεντσέσκου / WPY

Ο Ντάνιελ Ντεντσέσκου πέρασε ώρες και ώρες, ακολουθώντας τα ψαρόνια στην πόλη και στα προάστια της Ρώμης. Τελικά, μια ημέρα του χειμώνα που δεν ήταν συννεφιασμένη, ένα κοπάδι στροβιλίστηκε σε σχήμα γιγάντιου πουλιού.

«Κοινή Γονική Μέριμνα», του Μαρκ Μπόιντ

@ Μαρκ Μπόιντ / WPY

Στην φωτογραφία Μαρκ Μπόιντ, δύο λέαινες είχαν πάει για κυνήγι, αφήνοντας τα πέντε μικρά τους κρυμμένα όλη τη νύχτα σε πυκνούς θάμνους, στο Μασάι Μάρα Μάρα της Κένυας. Επιστρέφοντας από την ανεπιτυχή αποστολή τους, κάλεσαν τα μικρά να βγουν στο ανοιχτό λιβάδι και άρχισαν να τα περιποιούνται.

«Μέδουσες στο Βόρειο Σέλας», του Οντούν Ρίκαρντσεν

@ Οντούν Ρίκαρντσεν / WPY

Τέλος, ο Οντούν Ρίκαρντσεν προστατεύοντας τον εξοπλισμό του σε ένα αυτοδημιούργητο αδιάβροχο περίβλημα, χρησιμοποίησε το δικό του σύστημα για τη ρύθμιση της εστίασης και του διαφράγματος κατά τη διάρκεια ενός μόνο κλικ, καθώς οι μέδουσες του φεγγαριού συρρέουν στα δροσερά φθινοπωρινά νερά ενός φιόρδ έξω από το Τρόμσε, στη βόρεια Νορβηγία, που φωτίζεται από το βόρειο σέλας.