Μάχη με τις πυρκαγιές συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στη Ρόδο, με τον αέρα να ευνοεί τις αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα.

Το Forecast Weather Greece, δίνει σαφέστερα πλάνα σε σχέση με όσα εκτυλίσσονται στο νησί, ενώ ένας εκ των πυροσβεστώn, ακούγεται να περιγράφει:

«Δες πώς βοηθάει ο αέρας».

Σε άλλο βίντεο ακούγονται πυροσβέστες να φωνάζουν ο ένας στον άλλο «φύγε δεν κόβεται» μπροστά στις φλόγες που αναπτύσσονται με ρυθμούς που σπέρνουν τον πανικό στο νησί.

Σε άλλο βίντεο αποτυπώνεται η ένταση της φωτιάς η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν στην περιοχή, την ώρα που στο Λάερμα ολόκληροι οικισμοί παραδόθηκαν στον πύρινο εφιάλτη.

Στο Facebook, ο γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Πόκκιας, ενημερώνει σχετικά:

Το Κιοτάρι είναι και αυτή μια από τις περιοχές που εκκενώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο.

Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο από το Κιοτάρι φαίνονται άνθρωποι που εγκαταλείπουν το χωριό μέσα σε αυτοκίνητα ενώ το τεράστιο μέτωπο είναι στην «πλάτη» τους σαν να τους καταδιώκει.

Ρόδος 1

Σε άλλα βίντεο έχουν καταγραφεί οι στιγμές που η φωτιά κατακαίει το Κιοτάρι με τις φλόγες να υψώνονται σε αρκετά μέτρα και τις δυνάμεις που επιχειρούν να μην μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Την ίδια ώρα βίντεο που αναρτήθηκε από χρήστη του Twitter μέσα από αεροπλάνο δείχνει το μέγεθος του μετώπου της φωτιάς στη Ρόδο που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη το Σάββατο «εξερράγη», εκδηλώνοντας ακραία συμπεριφορά σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο/Meteo.gr.

Στο βίντεο που δημοσίευσε φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου.

Καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου.

Πηγή: Intronews