Για πολλούς από εμάς το να δούμε το Βόρειο Σέλας είναι όνειρο ζωής. Ένα ταξίδι στην Ισλανδία, την Νορβηγία ή την Γροιλανδία, είναι από αυτά που θέλουμε δια καώς να προγραμματίσουμε. Γι’αυτό και ζηλεύουμε τους κατοίκους των Σερρών, αλλά και άλλων περιοχών στην Κεντρική Μακεδονία, που είχαν την τύχη να θαυμάσουν αυτή τη μαγεία. Κι ας ήταν κόκκινο, αντί για πράσινο. Μικρές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.

Ανάλογη εξήγηση έδωσε και το Northmeteo γράφοντας χαρακτηριστικά ότι το κόκκινο χρώμα που πήρε ο ουρανός «μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».

Όταν, όμως, το χρώμα είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.