Εντελώς ξαφνικά, ένας ορυμαγδός φημών ξέσπασε τα τελευταία 24ώρα, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ουάσιγκτον, που θέλει τη Michelle Obama να κατεβαίνει στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Αυτό που θεωρούταν δεδομένο μέχρι τώρα, πως ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, θα πάρει το χρίσμα του κόμματός του αυτοδίκαια -όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με εν ενεργεία πρόεδρους, φαίνεται πως δεν είναι πλέον και τόσο δεδομένο. Τι προκάλεσε όμως αυτό το τσουνάμι φημών;

Michelle Obama: Μια συνέντευξη ήταν αρκετή

H πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ έδωσε συνέντευξη στη συγγραφέα, Jay Shetty, στο πλαίσιο του podcast της, On Purpose, και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές ο Donald Trump, ενδεχόμενο που την τρομοκρατεί. Συνέχισε μάλιστα, προσωποποιώντας το θέμα: «Ποιον επιλέγουμε, ποιος μιλάει για εμάς, μας επηρεάζει με τρόπους που μερικές φορές νομίζω ότι οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένους». Η ευθεία αναφορά στα πρόσωπα, πέρα από τις πολιτικές ιδέες των κομμάτων είναι σημαντική, όταν γίνεται από ένα πρόσωπο όπως η Michelle.

«Πατώντας» στη συγκεκριμένη συνέντευξη της Michelle Obama, η αρθρογράφος της New York Post, Cindy Adams, υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σχόλιο κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Και όχι μόνο το σχόλιο, υπερθεματίζει η Adams. Αποκαλύπτει μάλιστα πως ήδη οι Obama έκαναν ανιχνευτικές συζητήσεις με ηγετικές φυσιογνωμίες των Δημοκρατικών για να τσεκάρουν τα συναισθήματά τους γύρω από την υποψηφιότητα της Michelle.

Παράλληλα, σε άλλο άρθρο στη New York Post, υπάρχει η αποκάλυψη πως, έναν χρόνο νωρίτερα, οι Obama πραγματοποίησαν μια σειρά από συναντήσεις με επιφανείς οικονομικούς παράγοντες στη Νέα Υόρκη ζητώντας τη στήριξή τους στην προεκλογική τους καμπάνια. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η δύναμη ενός υποψηφίου μετριέται στα ποσά που θα συγκεντρώσει για την εκλογική του καμπάνια.

Υπάρχει όμως και ο Biden, ο οποίος στα 81 του πλέον, θα επικαλεστεί λόγους υγείας για να μην είναι υποψήφιος σύμφωνα με την Adams. Η αρθρογράφος παρουσιάζει την ιστορία σαν να έχει σκηνοθετηθεί ήδη από το power couple των ΗΠΑ. Ο εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε τον ρυθμό του tele prompter, γράφει η ίδια κι έτσι, τον Αύγουστο θα ανακοινωθεί ως επίσημη υποψήφια με τους Δημοκρατικούς η Michelle.

Ποια είναι η Cindy Adams

Φυσικά και η αξιοπιστία της αρθρογράφου θα πρέπει να τσεκαριστεί. Εκείνη επικαλείται πληροφορίες που έρχονται από πολύ ψηλά, αλλά η ίδια δεν είναι κάποια πολιτική αρθρογράφος με κύρος. Ούτε καν η εφημερίδα της δεν το διαθέτει αυτό, αφού η New York Post είναι μια λαϊκή φυλλάδα που ανήκει στην οικογένεια Murdoch.

Ωστόσο, φαίνεται πως η είδηση έδωσε μια κάποια προοπτική σε πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους που ψήφισαν τον Joe Biden ως ανάχωμα προς τον επικίνδυνο Donald Trump, αλλά είδαν μια πολύ μέτρια θητεία.

Σχόλια για όσα ψιθυρίζονται, ακούγονται και γράφονται γύρω από τη Michelle Obama έκανε και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Megyn Kelly, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας των γυναικών στο συγκεκριμένο δίκτυο. Η ίδια θεωρεί πως το timing της συγκεκριμένης συνέντευξης δεν είναι τυχαίο, αφού δεν είναι στο πλαίσιο κάποιας προωθητικής καμπάνιας για βιβλίο ή παραγωγή της οικογενειακής εταιρείας παραγωγής των Obama.

Η πρώτη φορά που το όνομα της Michelle Obama εμπλέχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2024 ήταν τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν ο Βρετανός δημοσιογράφος της The Telegraph, Tim Stanley, αναφέρθηκε σε μια συζήτηση μεταξύ ενός προσώπου και ενός ξένου πολιτικού που δεν κατονομάζεται.

«Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνησή τους (σσ. του ξένου πολιτικού) υποθέτει ότι ο Joe Biden δεν θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το 2024. Ο Biden θα αποχωρήσει πριν από τις πρώτες προκριματικές εκλογές. Θα είναι πολύ αργά για έναν οποιοδήποτε υποψήφιο να μπει στη μάχη για το χρίσμα και στο συνέδριο θα χριστεί κάποιος από τους αναγνωρίσιμους.

Και το όνομα αυτού του τυχερού νικητή; Michelle Obama. Είναι ένα άγριο σενάριο, αλλά αν συμβεί, θυμηθείτε ότι το διαβάσατε πρώτα εδώ».

Είναι η Michelle η λύση;

Αποτελεί η υποψηφιότητα Biden πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς; Ναι! Γιατί πολλοί αναλυτές θέτουν το ερώτημα: θα πάνε οι ψηφοφόροι που ψήφισαν Biden στις προηγούμενες εκλογές να τον ψηφίσουν και πάλι; Θα κινητοποιηθούν για άλλη μια φορά ώστε να μην πάρει στα χέρια του την εξουσία ο Trump; Η αλήθεια είναι πως στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές οι Obama είχαν στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις τον Biden, ο οποίος ήταν και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τις δύο θητείες του Obama.

Επίσης αλήθεια είναι, πάντως, πως η αποχή των μαύρων ψηφοφόρων από τις εκλογές του 2016 ήταν ένας από τους κομβικούς παράγοντες της ήττας των Δημοκρατικών που έφερε στην εξουσία τον Trump.

Μπορεί το όνομα της Michelle να ακούγεται ανά περιόδους για κάποιο υψηλό αξίωμα, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη μέτρηση για την αποδοχή της -μοιάζει όμως να είναι πολύ ψηλά. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, πως ο Obama έδωσε πολύ χώρο για δημοσιότητα στη Michelle και μια μεγάλη πλειοψηφία Αμερικανών την αγάπησε.

Φυσικά, η Michelle Obama διαθέτει τα απαιτούμενα επικοινωνιακά χαρίσματα που απαιτεί μια προεδρική καμπάνια. Τα ανέπτυξε στον ρόλο της ως Πρώτη Κυρία, εκεί που κάποια στιγμή τα νούμερα αποδοχής της ήταν μεγαλύτερα από του συζύγου της. Και είναι λογικό. Δεν έπαιρνε εκείνη δυσάρεστες αποφάσεις.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε τι συνέβη την τελευταία φορά που σύζυγος πρώην προέδρου κατέβηκε υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς. Ήταν η Hillary Clinton που έχανε το 2016 από τον Donald Trump.

Όμως η Michelle δεν κουβαλάει τις «αμαρτίες» της πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΗΠΑ. Ούτε καν του συζύγου της.