Η Μαρία Καρυστιανού έχει μετατραπεί σε ένα σύμβολο ελπίδας. Με τη δυναμική της παρουσία, την αποφασιστικότητά της, την αξιοπρέπειά της, τον συγκροτημένο της λόγο εμπνέει και κινητοποιεί, ακόμη και τα μέλη ευρωπαϊκών θεσμών.  

Μαρία Καρυστιανού: Τι πέτυχε με την ομιλία της

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας η Μαρία Καρυστιανού κατάφερε να αποσπάσει τη θετική ανταπόκριση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς υπερψηφίστηκε το αίτημα να αφεθεί ανοιχτή η αναφορά. Παράλληλα, πέτυχε να ζητηθεί γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητηθεί από την Κομισιόν και τον ERA επίσημη ενημέρωση αλλά και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού. Τέλος, πέτυχε να ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας του ERA μέχρι το πέρας των ερευνών και την πλήρη ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Στην ομιλία της η Μαρία Καρυστιανού έκανε σαφές πως οι συγγενείς των θυμάτων δεν εμπιστεύονται τις Ελληνικές Αρχές και τους Θεσμούς, ενώ παράλληλα τόνισε πως αν δεν λάμψει η αλήθεια μπορεί να ζήσουμε κάποιο νέο δυστύχημα.

Το σθένος και το θάρρος της Μαρίας Καρυστιανού δεν αξίζει μόνο τον θαυμασμό μας -μην ξεχνάμε πως πρόκειται και για μια μητέρα που θρηνεί τη βίαιη απώλεια της κόρης της. Το σθένος και το θάρρος της Μαρίας Καρυστιανού θα πρέπει να γίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει ένας πολίτης τους κρατικούς λειτουργούς που αρνούνται να εκτελέσουν ευπειθώς το καθήκον τους.

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές

Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα σε τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με φωνή 1.350.000 πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημά μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.

Βρίσκομαι ενώπιόν σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχτηκε στη σημερινή ακρόαση. Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών.

Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία.

Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717, παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη.

Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν καν δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως τον χώρο. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση εισαγγελέα και ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία. Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την κυβέρνηση.

Σήμερα εμείς και όλος ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη.

Ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι “ο σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι”. Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι δεν είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό.

Σημειωτέον ότι εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει, για άλλη μια φορά. Αν όμως δεν λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.

Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα, να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος.

– Στο Κράτος Δικαίου

– Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών

– Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:

• Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,

• Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,

• Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,

Να ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας του ERA μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας. Σας ευχαριστώ».