Να… κατηγορήσουμε τον «YΠΟ» γι’ αυτό που συμβαίνει εκεί έξω με τον καιρό; Λίγα χρόνια πριν, κι ενώ το Μαμά ακουγόταν σε όλη την Ελλάδα, μας τραγούδαγε τα εξής: Όλο από το μηδέν, homie (homie) / Τώρα κάτω απ’ το Big Ben όλοι (όλοι) / Όλη μέρα να κοιτάν story (story)/ Αφήνω αφρικάνικη σκόνη. Δεν μας κρύφτηκε καν, φόρα παρτίδα έριξε τη ρίμα της αλήθειας…

Πάντως το θέμα μόνο για πλάκα δεν είναι. Πολλοί συμπολίτες μας με αναπνευστικά-καρδιολογικά προβλήματα υποφέρουν εξαιτίας του φαινομένου. Αλλά και για τους υπόλοιπους μόνο καλό προφανώς δεν είναι να αναπνέουν αυτό το πράγμα. Ανά μέρη και μέρες, ειναι πάνω από τα όρια που θέτει ως ασφαλείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια το πρωί από τη Θεσσαλονίκη δείχνουν ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 200 μέτρα.

Και δεν είναι κάτι που έζησαν μόνο στη συμπρωτεύουσα. Όλη η Ελλάδα είναι πρακτικά έτσι. Και το πράγμα δεν θα σταματήσει κάπου στα σιμά. Οι μετεωρολόγοι, μελετώντας τα προγνωστικά μοντέλα και με τις επιφυλάξεις που πάντα έχουν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις, μας λένε πως η τάση είναι μέχρι το Μάιο να μας «πνίξει» και άλλες φορές η αφρικανική σκόνη.

«Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο», όπως εξήγησε ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μάλιστα. Μέδουσες έχουμε ήδη, αφρικανική σκόνη έχουμε και θα παραέχουμε από ό,τι φαίνεται για πολύ ακόμη, 30άρια θερμοκρασίες από τώρα, καλό καλοκαίρι είπαμε;