Ένα βίντεο στο TikTok έχει γίνει viral και μαζί και ο πιο δύστροπος, και για πολλούς μισητός, δημοσιογράφος της Βρετανίας, ο Πιρς Μόργκαν. Όμως, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως για πρώτη φορά έκανε τόσο καλά τη δουλειά του, που πραγματικά είναι ο τελευταίος που περιμέναμε να στριμώξει έτσι Ισραηλινό εκπρόσωπο. 

Μετά από 7 μήνες επιθέσεων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και η κατάπαυση πυρός μοιάζει να μην είναι στα άμεσα σχέδια του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι συνεχώς μετακινούνται για να γλιτώσουν, με περισσότερο από 1 εκατ. να βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα, η οποία όμως -πλέον- δεν είναι ασφαλής. Αυτή τη στιγμή, όπως υπολογίζει ο ΟΗΕ, 360.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός στις αρχές του μήνα, εισέβαλε με άρματα μάχης στο ανατολικό κομμάτι της Ράφα, ταυτόχρονα μονάδες του κυρίευσαν το σημείο διέλευσης που συνδέει τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια, από την οποία εισερχόταν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χθες, Ισραηλινοί διαδηλωτές για τους ομήρους Ισραηλινών,  βανδάλισαν κόμβοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ιορδανία για τη Γάζα, δυτικά της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη. Στα διάφορα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media, πετούν τρόφιμα στο δρόμο και σκίζουν σακούλες με σιτηρά.

Το θέμα είναι πως αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας και κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν ήξερε. Την ίδια στιγμή που η προπαγάνδα στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στο TikTok, είδαμε τον Πιρς Μόργκαν να βγάζει στην εκπομπή του εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ισραήλ, τον Άβι Χάιμαν, που δεν τον άφησε σε χλωρό κλαρί. 

@ahclips__ Piers Morgan for the First time does actual journalism grilling the ⚪️🔵 spokesperson and insisting on having his question answered. #piersmorgan #debate #podcast #abbymartin #journalism ♬ original sound – AHclips__

Η συνέντευξη έγινε πριν λίγες ημέρες, με τον Πιρς Μόργκαν να ρωτά ευθέως τον εκπρόσωπο του Ισραήλ το νούμερο των άμαχων πολιτών που πιστεύουν ότι έχουν σκοτωθεί. Ο Άβι Χάιμαν αρκέστηκε να ενημερώσει πως έχουν απομακρυνθεί (καταλάβατε τι εννοεί με την λέξει ‘απομακρυνθεί’) 14.000 μαχητές της Χαμάς, με τον δημοσιογράφο να επιμένει πως εφόσον γνωρίζει αυτό το νούμερο, θα γνωρίζει και πόσοι άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Πιρς Μόργκαν λέει χαρακτηριστικά: «Έχετε ακριβή αριθμό για τους τρομοκράτες της Χαμάς που έχετε σκοτώσει και δεν γνωρίζετε για τους αμάχους;». Ο Ισραηλινός προφανώς δεν είχε σαφή απάντηση, με τον δημοσιογράφο να συνεχίζει: «Αν γνωρίζετε πόσους τρομοκράτες της Χαμάς έχετε σκοτώσει, πρέπει να γνωρίζετε πόσους αμάχους έχετε σκοτώσει. Διαφορετικά, δίνετε προτεραιότητα στις ζωές των τρομοκρατών έναντι των αθώων ανθρώπων».

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ συνέχισε τις αερολογίες, μέχρι που αναγκάστηκε να πει πως δεν έχει τη δικαιοδοσία να αναφέρει πόσοι έχουν δολοφονηθεί. Αναφορικά με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, που ελέγχει η Χαμάς, 34.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς να αναφέρεται σε μαχητές και αμάχους.

Δείτε το στιγμιότυπο με τον Πιρς Μόργκαν και τον Ισραηλινό: