Κάτι καταλάβαμε όλο τον προηγούμενο χειμώνα ακριβώς επειδή δεν ήταν τέτοιος, χειμώνας δηλαδή. Η υποψία έγινε κραυγή αγωνίας όταν κατά την (κατ’ ευφημισμόν) άνοιξη το θερμόμετρο βάρεσε 30άρια και η αφρικανική σκόνη έγινε μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Και να δεις τι μας έχει για μετά ο καιρός. Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια, όπου έχει σκιά και δροσιά τέλος πάντων…

Δεν υπάρχει κομψός τρόπος να το θέσουμε. Αυτό που έρχεται θα ‘ναι τρελό «κάψιμο». Και όχι μόνο στα μέρη μας. Γενικό θα ‘ναι, σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF). έβαλε κάτω τα μοντέλα, τα δεδομένα. Ανέλυσε και μας έκανε την καρδιά περιβόλι.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται και αναφέρει το meteo, μας περιμένει ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC.

Και πριν προλάβεις να σκεφτείς πως μπορεί να κάνουν και λάθος – δεν είμαστε κακοί απλώς δεν θέλουμε να αποκτήσεις ψεύτικες ελπίδες – να σου πούμε πως δεν πέφτουν σχεδόν ποτέ έξω και αν αυτό συμβεί, έχει να κάνει με υποεκτίμηση όχι υπερεκτίμηση των πραγματικών θερμοκρασιών.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τι μας έρχεται. Μην σε ζαλίζουμε με… επιστημονικά, Το ζουμί είναι πως το καλοκαίρι του 2022, που ήταν το πιο θερμό όλων των εποχών στην Ευρώπη, είναι απλώς θέμα χρόνου, μπορεί και λίγων μηνών, να χάσει την πρωτοκαθεδρία.

Το προγνωστικό γράφημα του ECMWF για το καλοκαίρι του 2024

*Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος),

* Οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

*Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς