Σαν σήμερα, 25 Μαΐου 2020, ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονείται από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, στη Μινεάπολη, της πολιτείας Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο θάνατός του προκαλεί συλλογική οργή και θλίψη, με εκατομμύρια διαδηλώτες να βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αθήνα, την Ρώμη, το Λονδίνο, το Παρίσι και πολλές ακόμα μεγάλες πόλεις. Οι ΗΠΑ, δε, έχουν να δουν τέτοιες ενωτικές διαμαρτυρίες, από τη δεκαετία του ’60. 

Ήταν τέτοιο το κύμα των διαμαρτυριών, που σάρωσε σχεδόν κάθε γωνιά της Αμερικής. Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Φιλαδέλφεια, Σικάγο, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ, Βοστώνη, Μαϊάμι, μικρές αγροτικές κοινότητες, ακόμα και το Βάιντορ του Τεξας, γνωστό για τους ισχυρούς δεσμούς του με την Κου Κλουξ Κλαν, είχαν μόνο ένα σύνθημα: Black Lives Matter.

Αν και οι διαδηλώσεις για τον Τζορτ Φλόιντ ήταν αρχικά ειρηνικές, η οργή ήταν τόσο μεγάλη, που οι διαδηλωτές δεν άργησαν να συγκρουστούν με σφοδρό τρόπο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα και βία. Ταυτόχρονα, στα social media χιλιάδες χρήστες κατέκριναν την αδικαιολόγητη βία των αστυνομικών χρησιμοποιώντας το hashtag #BlackLivesMatter και #JusticeForGeorgeFloyd εκφράζοντας την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

Τα βασανιστικά 8 λεπτά και τα 45 δευτερόλεπτα του Τζορτζ Φλόιντ

Πριν τέσσερα χρόνια, ο Τζορτζ Φλόιντ συλλαμβάνεται μετά από τηλεφώνημα υπαλλήλου παντοπωλείου, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα για να αγοράσει τσιγάρα. Ο ένας αστυνομικός τον οδηγεί αρχικά σε μια γωνία ενός κτιρίου, με τις κάμερες ασφαλείας να καταγράφουν λεπτό προς λεπτό. Ο ίδιος μιλάει μαζί τους, χωρίς να αντιστέκεται.

Όταν ο Φλόιντ πέφτει στο έδαφος, ενώ φοράει χειροπέδες, ο αστυνομικός πατάει με το γόνατό του τον λαιμό του. Αν και επανειλλημένα φωνάζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, ο Ντέρεκ Σόβιν δεν δείχνει τη διάθεση να τον αφήσει. Αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και η υπάλληλος του παντοπωλείου που κάλεσε την αστυνομία, ζητούν από τον αστυνομικό να τον αφήσει να σηκωθεί στα πόδια του. Καταγράφουν παράλληλα στα κινητά τους τον Φλόιντ να επαναλαμβάνει «σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «μη με σκοτώσετε».

Την ίδια μέρα, οι αστυνομικοί απολύονται, ενώ στις 29 Μαΐου 2020, Ντέρεκ Σόβιν κρίνεται ένοχος με την κατηγορία της δολοφονίας τρίτου βαθμού και της ανθρωποκτονίας, ωστόσο αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση ύψους 1.000.000 δολαρίων.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αποτελεί ένα ακόμη μελανό σημείο στην ιστορία των ΗΠΑ. Έγινε σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, ενσαρκώνοντας την απόγνωση και τον πόνο που βιώνουν οι έγχρωμοι άνθρωποι καθημερινά. Όμως άλλαξε κάτι; Όχι δυστυχώς. Οι Αφροαμερικανοί ακόμα και σήμερα στοχοποιούνται. Παρά το γεγονός πως υπήρξε για λίγο ένα φως στο τούνελ, φαίνεται πως οι υποσχέσεις των αξιωματούχων της Μινεσότα έπεσαν στο κενό και οι κοινωνικές ανισότητες να παραμένουν. Ακόμα και το αστυνομικό τμήμα εξακολουθεί να δείχνει ακάθεκτο τον ρατσισμό και την αστυνομική βία.