Η φρίκη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχει εκατομμύρια μάρτυρες, κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν γνωρίζει. Η χθεσινή επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, σε σκηνές αμάχων -το τελευταίο μέρος διαφυγής τους- εκεί όπου αναγκάστηκαν να μετακινηθούν χιλιάδες Παλαιστίνιοι και που υποτίθεται πως ήταν ασφαλής ζώνη, άφησε πίσω της 45 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά. Πάμε πάλι, παιδιά. Ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «τραγική αστοχία», αλλά ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στο σημείο που έπληξαν δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες».

Ένα σκληρό βίντεο που κυκλοφόρησε χθες στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης, με έναν πατέρα να κρατά το άψυχο σώμα του αποκεφαλισμένου παιδιού του, αποτυπώνει τη φρίκη στην ολότητά της. Με τα σύνορα κλειστά, χωρίς φαγητό και νερό, με τα νοσοκομεία σε τραγική κατάσταση, οι ελπίδες των αμάχων σβήνουν. Όπως διαβάζουμε στην Washington Post από μαρτυρίες επιζώντων, είναι «λες και βρισκόμαστε στη λίστα αναμονής για να πεθάνουμε».

Την ίδια ώρα και παρά τη δημόσια κατακραυγή, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη κεντρική και δυτική Ράφα. Ο ΟΗΕ κάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Γάζα, με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουντέρες, να δηλώνει πως «καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει». Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε πως «το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές».

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία. Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Εργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφα. «Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα, ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό που συντελείται στη Γάζα είναι γενοκτονία. Τελεία και παύλα. Και παρά το γεγονός πως όλος ο πλανήτης γίνεται μάρτυρας αυτού του αφανισμού και αντιδρά με διαδηλώσεις, όπως και το ότι πολιτικοί αρχηγοί εναντιώνονται με ανακοινώσεις, είναι ξεκάθαρο πως το Ισραήλ δεν το σταματά κανείς.