Τι κι αν έχεις κερδίσει μόλις το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Πανθεσσαλικού, με επίδοση τα 4.55 μέτρα; Τι κι αν έχεις χαράξει μια επιτυχημένη πορεία στον ελληνικό αθλητισμό, με κόπο και προσωπικές θυσίες; Τι κι αν ετοιμάζεσαι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τι κι αν έχουν γράψει για σένα διθυραμβικά σχόλια και σχόλια υπερηφάνειας για τις κατακτήσεις σου, πάντα θα υπάρχει εκείνη η μειοψηφία, που η νοοτροπία της ουδεμία σχέση έχει με τον αθλητισμό. Ναι, σωστά κατάλαβες, αναφέρομαι στην ανάρτηση της Κατερίνας Στεφανίδη.

Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία αν έχεις κερδίσει μετάλλια ή όχι, ούτε αν σε αναφέρουν στα social media μόνο όταν νιώθουν περήφανοι, σημασία έχει μόνο ότι το να είσαι αθλητής στην Ελλάδα έχει εμπόδια. Και όχι μόνο εμπόδια, αλλά και ανθρώπους που τους νοιάζει περισσότερο πόσο και τι έφαγε η Κατερίνα Στεφανίδη μετά τον αγώνα της, παρά το τι έχει πετύχει ως αθλήτρια.

Η πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ, προχώρησε νωρίτερα σήμερα σε μια ανάρτηση, εξηγώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι που καταστρέφουν τον ελληνικό αθλητισμό και εκείνοι που διαλύουν καριέρες. Έγραψε χαρακτηριστικά:

«Γράφω αυτήν την ανάρτηση με την ελπίδα να βοηθήσω έναν άνθρωπο.

Το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου είχα μερικούς διαφορετικούς άντρες (τυχαίο; Μάλλον όχι) να σχολιάζουν σε εμένα το τι και το πόσο τρώω. 

Δεν είχα κάθε φορά εξίσου καλό αυτοέλεγχο αλλά την τελευταία κι ενώ έτρωγα βραδινό μετά τον αγώνα μου, με όσο αυτοέλεγχο μου είχε μείνει, προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ασέβεια είναι να λες σε μια ενήλικη γυναίκα αθλήτρια πόσο να φάει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια γυναίκα αθλήτρια. Όχι, πάλι συγνώμη. Σε μια γυναίκα. Όχι. Σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου. 

Στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως αντιμετωπίζεται η σωματική εικόνα ενός αθλητή. Επειδή κάποιοι προπονητές δεν ξέρουν να προπονήσουν τους αθλητές τους, όταν ο αθλητής δεν πάει καλά είναι εξαιτίας των κιλών του.

Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και ποσό να τρώω; Να δείχνει μηδέν σεβασμό σε εμένα και στον προπονητή μου;

Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ότι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία; Ή η κάθε γυναίκα ή άντρας, αθλήτρια ή αθλητής που δεν τολμάει να αντιμιλήσει στον καθένα που δίνει την ανεπιθύμητη γνώμη του; Σκεφτομαι συχνά πως μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά; Αυτούς τους ανθρώπους; Τι πρέπει να γίνει για μην επιτραπεί ποτέ ξανά σε κάποιους να πατήσουν το πόδι τους σε στάδιο; Καταγγελία; Μήνυση; Δεν ξέρω προσπαθώ να σκεφτώ. Αλλά περισσότερο προσπαθώ να μην σκεφτώ. Να μην σκεφτώ πόσα ταλαντούχα παιδιά σταμάτησαν τον αθλητισμό γιατί είχαν έναν τέτοιο προπονητή να τους λέει ότι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους γιατί ζυγίζουν 1 κιλό παραπάνω. 

Νομίζετε ότι το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι οι εγκαταστάσεις; Κάνετε λάθος. Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν τη δική μου καριέρα. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα του @manolo . Αυτοί που αντί να μάθουν από τις επιτυχίες μας συνεχίζουν τον χαβά τους. Το πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που σίγουρα κατέστρεψαν την καριέρα πολλών αθλητών και αθλητριών των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ.