“Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις”. “Μια φορά κι έναν καιρό… επέζησα. Δεν με ανάγκασαν να φύγω από έναν κόσμο που ποτέ δεν έκανε χώρο για μένα. Φορούσα ό,τι ήθελα, πήγαινα όπου ήθελα και γύρναγα ό,τι ώρα ήθελα. Οι δείκτες δολοφονίας, αυτοκτονίας και εκφοβισμού δεν ήταν μεγαλύτεροι για άτομα σαν εμένα”.

Η ιστορία στο πρώτο μέρος ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια μιας σύγχρονης σταχτοπούτας από την LGBTQI+ κοινότητα, η οποία ενώ ξεκινάει μόνη της και πασχίζει να σωθεί από ό,τι και όσους απειλούν τα δικαιώματά και την ελεύθερη ύπαρξή της, συσπειρώνεται με το πλήθος,  για να διαδώσει το μήνυμα «Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα».

Το κεντρικό πρόσωπο, η Ελένη Λαϊλή, ως σύγχρονη σταχτοπούτα, τρέχει για να σωθεί πριν το ρολόι σημάνει 12:00 π.μ., ενώ η σκληρή μορφή ενός ατόμου την καταδιώκει απειλητικά. Τονίζοντας την ανάγκη της συλλογικότητας για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε επιθέσεων, την βλέπουμε να συσπειρώνεται με πολύ κόσμο και να οδηγούνται, από το απειλητικό σκοτάδι σε ένα ελπιδοφόρο ξέφωτο.

Την Ελένη την είδαμε πρώτη φορά όταν ήταν 19 ετών στις audition του GNTM, κατάγεται από τα Γιαννιτσά (Παραλίμνη) και είναι ένα μοντέλο που ασχολείται επαγγελματικά με το make up artist στη Θεσσαλονίκη. Στην εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου είχε μιλήσει για την αποδοχή από τους γονείς της αλλά και για τα παιδικά της χρόνια: «Ποτέ δεν είχα στην αντίληψή μου ότι είμαι αγόρι. Τίποτα απ’ αυτά που έκανα δεν πρόδιδε ότι ήμουν αγόρι. Αισθανόμουν ότι κάτι συμβαίνει λάθος και το αντιλαμβανόμουν και βάση της κοινωνίας».

Το Athens Pride 2023, τα άτομα που πρωταγωνίστησαν και συντέλεσαν στην παραγωγή της ταινίας δίνουν ραντεβού το Σάββατο, 10 Ιουνίου, στην Πλατεία Συντάγματος, για να φωνάξουμε όλοι, όλες και όλα μαζί «Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα!»