Τι ωραία τι καλά. Όταν τα έλεγε ο Μπιλ Γκέιτς όμως, ότι με τις πανδημίες θα ασχολούμαστε στο μέλλον, πέσατε να τον φάτε. Κάτι ξέρει ο άνθρωπος, άσχετα αν οι συνωμοσιολόγοι τον έχουν στο στόχαστρο

Αυτή τη φορά, είναι η νόσος Χ, η οποία αποτελεί το καυτό θέμα συζήτησης της επιστημονικής κοινότητας. «Οι πανδημίες έρχονται ξανά και ξανά, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ζει ο πλανήτης συνέχεια και για το λόγο αυτό τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι έτοιμα. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε χρόνια πριν για την επόμενη πανδημία», είπε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου, ώστε να «οχυρωθούμε» και να είμαστε έτοιμοι. «Πρόκειται για μια άσκηση επί χάρτου έτσι ώστε όταν έρθει μια πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά να είμαστε έτοιμοι. Είναι σαν σεισμός. Υπάρχει πιθανότητα να μην γίνει ξανά σεισμός στην Ελλάδα; Γίνεται ξανά και ξανά».

Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε…

Ο καθηγητής παρομοίασε τη νόσο Χ με τους σεισμούς σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα γίνει «ωστόσο τα κτίρια τα χτίζουμε με βάση αντισεισμικούς κανόνες. Έτσι πρέπει να ετοιμάσουμε και το σύστημα υγείας».

Επίσης, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι παραμένει άγνωστο πότε θα έρθει, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για μια «ζωονόσο που βρίσκεται στα ζώα εκατομμύρια χρόνια και με τα χρόνια προσαρμόζεται καλύτερα και μεταδίδεται στον άνθρωπο».