Τα κόμματα της Αριστεράς έχει βάλει στο μάτι ο δήμος Αθηναίων γιατί του χαλάνε την αισθητική και την ομορφιά του Μεγάλου Περιπάτου. Ίσως και όχι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Μετά το ΜέΡΑ25, πρόστιμο για αφισορύπανση δέχτηκε και το ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΜέΡΑ25 κλήθηκε να πληρώσει για αφισορύπανση πρόστιμο ύψους 15.900 ευρώ, αλλά το ΚΚΕ κατάφερε να το ξεπεράσει διότι έχει και ένα όνομα. Οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων διαπίστωσαν παράνομα τοποθετημένες προεκλογικές αφίσες του ΚΚΕ στις οδούς Πανεπιστημίου, Πατησίων, Χαλκοκονδύλη, Ακαδημίας και πλατεία Κάνιγγος με αποτέλεσμα να πληρώσει 21.600 ευρώ.

Από πότε ξεκίνησε αυτή η μόδα; Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, στον κανονισμό καθαριότητας που επικαιροποιήθηκε και εγκρίθηκε το 2022 από το δημοτικό συμβούλιο, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για επιβολή χρηματικού προστίμου: Με βάση τον νέο αυτόν κανονισμό, οι υπηρεσίες του δήμου έχουν την υποχρέωση όχι μόνο να απομακρύνουν τις παράνομα τοποθετημένες αφίσες, αλλά και να επιβάλουν το σχετικό πρόστιμο για αυθαίρετη ρύπανση -όπως έγινε και στις δύο περιπτώσεις.

Κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Αθηναίων είχε καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στις εκλογές να σεβαστούν τον προβλεπόμενο κανονισμό. Σε περιπτώσεις μάλιστα κατά τις οποίες διαπιστώθηκε παράβαση, ο δήμος είχε προχωρήσει σε συστάσεις προς τους υπεύθυνους των κομμάτων. 

Σημειώνεται ότι από τον Μάιο έχουν παραχωρηθεί στα κόμματα -ατελώς- δημόσιοι χώροι για χρήση προεκλογικών περιπτέρων, καθώς επίσης και 450 στέγαστρα σε στάσεις για ανάρτηση του προεκλογικού υλικού.