Μια από τις πιο αγαπημένες «βόλτες» είναι στα sites με τα γεγονότα που συνέβησαν «σαν σήμερα». Αν κάποιος ανατρέξει στα γεγονότα της 26ης Απριλίου θα βρει να συμβαίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που έχουν γράψει ιστορία. Δεν γνωρίζουμε τι λένε οι αστρολόγοι για τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά εμείς σταχυολογήσαμε κάποια γεγονότα που τα βρήκαμε σημαδιακά.

26 Απριλίου – Τα γεγονότα

Γεννιέται το 121 μ.Χ. ο Μάρκος Αυρήλιος, ένας από τους πιο επιτυχημένους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αλλά και ένας από τους πιο σημαντικούς Στωικούς Φιλοσόφους. Θα έχετε δει ατάκες του να χρησιμοποιούνται για λεζάντες στο Instagram ή παραποιημένες στο κυνήγι της σοφίας και των Like.

Το μακρινό 1514 ο Κοπέρνικος ανακαλύπτει τον Κρόνο. (Να δεις που ούτε αυτό το γνωρίζουν οι αστρολόγοι).

Ήταν 26 Απριλίου του 1564 βαφτίζεται ο Σαίξπηρ (Σέξπιρ με την απλοποίηση, αλλά ας είναι). Φωτογραφίες από τη βάφτισή του δεν υπάρχουν, οπότε οι κάθε είδους συνωμοσιολόγοι μπορούν να το αμφισβητήσουν.

26 Απριλίου 1977 ανοίγει το Studio 54, στο οποίο έχουν βρεθεί τα περισσότερα κεφάλια με περμανάντ ανά τετραγωνικό μέτρο. Α ναι, ήταν και η βραδινή «έδρα» του Άντι Γουόρχολ.

Αυτά είναι κάποια από τα γεγονότα που συνέβησαν 26 Απριλίου. Υπάρχουν όμως και αυτά, που με τον έναν τρόπο ή τον άλλον σχετίζονται με ταινίες και σειρές.

Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ υπήρξε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία του κόσμου. Στις 26 Απριλίου 1986 ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του πυρηνικού εργοστασίου ανατινάχθηκε, εκτοξεύοντας ακτινοβολία στην Ευρώπη.

Η πόλη Πρίπιατ βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής, αφού λίγες ώρες μετά την έκρηξη δεκάδες άνθρωποι άρχισαν να αρρωσταίνουν, αλλά η πόλη δεν εκκενώθηκε αμέσως από τις σοβιετικές αρχές. Αυτό έγινε μια μέρα αργότερα. Οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν πως έπρεπε να πάρουν μαζί τους μόνο τα απαραίτητα και σε τρεις ημέρες θα επέστρεφαν. Οι λεπτομέρειες της καταστροφής ήταν πρόχειρες εκείνη την εποχή. η Σοβιετική Ένωση δεν παραδέχτηκε το περιστατικό παρά μόνο δύο ημέρες αργότερα, και ακόμη και τότε η ανακοίνωση υποβαθμίστηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Από το 1986 έχει δημιουργηθεί μια «Ζώνη Αποκλεισμού» γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Η γύρω περιοχή δεν θα είναι ασφαλής για τα επόμενα 20.000 χρόνια.

Η σειρά «Τσερνόμπιλ» είναι μια από τις κορυφαίες μίνι τηλεοπτικές σειρές. Βασίζεται στο βιβλίο «Φωνές από το Τσερνόμπιλ» της βραβευμένης με Νόμπελ Λευκορωσίδας, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Η σειρά του ΗΒΟ διηγείται τα τραγικά γεγονότα από τη μοιραία βραδιά του ατυχήματος, την εκκωφαντική σιγή των αρχών για το ατύχημα, την ευθυνοφοβία των ανώτερων και ανώτατων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης να αναλάβουν την ευθύνη ή να πάρουν πρωτοβουλία, τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών.

Μα Ρέινι, ένας μύθος γεννιέται

Η Γερτρούδη «Μα» Ρέινι (γεννημένη Γερτρούδη Πρίτζετ) θεωρείται η πιο επιδραστική καλλιτέχνης των πρώιμων μπλουζ. Έμεινε γνωστή ως «Η Μητέρα των Μπλουζ», αφού ήταν εκείνη που γεφύρωσε διάφορα πρώιμα στιλ με τα αυθεντικά μπλουζ του αμερικανικού νότου. Η Μα Ρέινι επηρέασε γενιές τραγουδιστών με το στιλ και τη φωνή της, σε μια εποχή που δεν ήταν και το πιο σύνηθες μαύρες τραγουδίστριες να βγάζουν μουσικά άλμπουμ. Η Ρέινι έγινε διάσημη για την έκταση της φωνής της, το ιδιαίτερο στιλ τραγουδιού, ενώ δημιούργησε αυτό που σήμερα είναι ονομάζουμε «κλασικό μπλουζ». Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1886.

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο, το Netflix στρίμαρε το «Η Υπέροχη Μα Ρέινι» το 2020, που ακολουθεί την Αμερικανίδα τραγουδίστρια στα στούντιο ηχογράφησης του Σικάγο, της δεκαετίας του 1920. Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής, απέσπασε δύο Όσκαρ (Κοστουμιών και Μακιγιάζ), με τις υπέροχες ερμηνείες των Βαϊόλα Ντέιβις και Τσάντγουικ Μπόουσμαν.


.

Το «φαινόμενο» Λουσίλ Μπολ

Στις 26 Απριλίου 1989 πεθαίνει η Λουσίλ Μπολ, η διασημότερη γυναίκα κωμικός στην ιστορία των ΗΠΑ. Υπήρξε σταρ της τηλεόρασης, αν και είχε χάρη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις σειρές I Love Lucy, The Lucy–Desi Comedy Hour, The Lucy Show, Here’s Lucy και Life With Lucy. Η καριέρα της διήρκεσε για πάνω από τρεις δεκαετίες.

To 2021 κυκλοφόρησε η βιογραφική ταινία «Being the Ricardos», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Άαρον Σόρκιν. Στο φιλμ περιγράφεται ο αντισυμβατικός γάμος των δύο πρωταγωνιστών της σειράς I Love Lucy, της Λουσίλ Μπολ και του Ντέζι Αρνάζ. Στο ρόλο της διάσημης κωμμικού συναντάμε τη Νικόλ Κίντμαν, ενώ σε αυτόν του συμπρωταγωνιστή και συζύγου της, τον Χαβιέρ Μπαρδέμ. Και οι τρεις ηθοποιοί κέρδισαν υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Οι επικοί 7 Σαμουράι

Στις 26 Απριλίου του 1954 ο Ακίρα Κουροσάβα παρουσιάζει την ταινία που έμελλε να γίνει μία από τις σπουδαιότερες όλων των εποχών. «Οι 7 Σαμουράι» είναι η ταινία που συνεχίζει και σήμερα να επηρεάζει τις νέες γενιές σκηνοθετών.

Οι Επτά Σαμουράι, η επική ταινία του Κουροσάβα κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου 1954.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα. Όταν ένα χωριό λεηλατείται από επιδρομή ληστών, οι κάτοικοί του εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε επτά Σαμουράι για να προφυλαχθούν. Έτσι, οργανώνεται μια επιφορτισμένη στην αναζήτηση σαμουράι. Η έλλειψη χρημάτων κάνει δύσκολη την αποστολή, αλλά τελικά καταφέρνουν να βρουν επτά εξαθλιωμένους σαμουράι οι οποίοι δέχονται τη «δουλειά» συμφωνώντας να πληρώνονται σε φαγητό. Ο αγώνας της επιβίωσης για το χωριό μόλις ξεκινά.