Νόμιζα πως είχαν γραφτεί τα πάντα για το ZARI της Μαρίνας Σάττι, αλλά έκανα λάθος. Διότι πριν λίγες ημέρες, στο υπέροχο ελληνικό Reddit, ένας χρήστης ανέλυσε τους στίχους του τραγουδιού και έφτασε στο συμπέρασμα πως το ZARI μιλάει για τον υπερτουρισμό και το πόσο τραγική είναι η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η χώρα μας. 

Ο χρήστης έγραψε στο Reddit:

«Συνδυάζοντας το νόημα των στοίχων με το βίντεο αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως το νόημα που θέλει να περάσει το τραγούδι είναι πόσο τραγική είναι η κατάσταση η οποία έχει επέλθει η χώρα μας. Ενώ το κράτος μας είναι έρμαιο πλέον της ανάγκης μας να δεχόμαστε τουρίστες, γίναμε μια καρικατούρα του παρελθόντος μας. Σε στιγμή που στις πόλεις δεν βρίσκουμε να μείνουμε σε σπίτια, στα χωρία το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό για να γεμίζουν οι πισίνες, δεν μας φτάνουν τα λεφτά για να πάρουμε κρέας ή τυρί… Πλέον έχουμε μόνο το παρελθόν μας να θυμόμαστε ως κάτι καλό.

Οι τουρίστες δε, έρχονται να κάνουν «ράλλυ» γύρω απ’ τα αξιοθέατα της χώρας μας, εμείς γινόμαστε χαλί για να μας πατήσουν, αφήνουμε την τύχη μας και της χώρας μας πάνω στην δική τους διασκέδαση, «πέφτουμε και κυλιόμαστε σαν ζάρι», αλλά στο κάτω κάτω μας έχουν βάλει και και σε μια κατάσταση που τους έχουμε ανάγκη.

Λέμε «πόνος μην μας έρθει μακάρι» γιατί η ζωή μας σ’ αυτήν την χώρα είναι σαν να κρέμεται πάντα από μια κλωστή. Λέμε «Ρίξε άλλη μια τελευταία φορά» γιατί περιμένουμε καλύτερα αλλά πάντα τα πράγματα καταλήγουν να είναι χειρότερα για τα παιδιά μας.

«Κάνω πως ξεχνάω τ’ άρωμα σου», ως γνωστόν η μνήμη οσμών είναι η πιο μακροχρόνια και δύσκολο να ξεχαστεί. Τι θα γίνει λοιπόν αν ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε; Ίσως αν σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και σταματήσουμε να είμαστε υπόδουλοι τον περιστάσεων των οποίων μας έχουν επιβάλει τότε μπορεί «όλα να αλλάξουν γύρω μας απότομα»…

Φυσικά οι ερμηνείες μπορεί να διαφέρουν και μπορείτε να πείτε ελεύθερα να πείτε ότι λέω μπαρούφες, αλλά εμένα εκεί με οδηγεί το φτωχό μυαλό μου».

Φυσικά η ανάρτηση είχε διάφορα σχόλια, αλλά το ακόλουθο ήταν το καλύτερο:

«Κράξτε τον όσο θέλετε αλλά η τέχνη είναι για τον παρατηρητή να την ερμήνευσει, ακόμα και αν είναι ένα πιασαρικο κακοτεχνο τραγούδι που σκοπό έχει να προκαλέσει αντιδράσεις. Ακόμα και μια μουτζούρα μπορεί να αποκτήσει νόημα στα μάτια κάποιου ακόμα και αν αντικείμενικα είναι απλά μια μουτζούρα. Προσωπικά ο υποκειμενικός χαρακτήρας που έχουν οι τέχνες γενικότερα, είναι που μου ελκύουν το ενδιαφέρον, διότι μέσω αυτής μπορεί κανείς να αντιληφθεί καλύτερα την δική του οπτική γωνία σε σχέση με τους υπόλοιπους. Φερνωντας τη σε αντίθεση με την οπτική γωνία άλλων προκύπτει και εξέλιξη της αντίληψης του ατόμου. Οκευ μόλις συνειδητοποίησα ότι έγραψα όλα αυτά με αφορμή το ζάρι, ίσως βαράει αϋπνία, παρολαυτα θα το αφήσω».